Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην εμπορία ενέργειας

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιωτών, πέραν της ΔΕΗ, προοπτική που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά από τις αρχές του 2009. Προς δημόσια διαβούλευση ο Κώδικας Δικτύων.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην εμπορία ενέργειας
Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιωτών, πέραν της ΔΕΗ, προοπτική που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά από τις αρχές του 2009.

Στις αμέσως προσεχείς ημέρες η ΡΑΕ θα δώσει προς δημόσια διαβούλευση τον Κώδικα Δικτύων, που θεωρείται το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για το άνοιγμα της εμπορίας ηλεκτρισμού και σε ιδιώτες επενδυτές, είτε πρόκειται για εισαγωγείς είτε για παραγωγούς.

Στους επόμενους δύο - τρεις μήνες, εξάλλου, η ΔΕΗ αναμένεται να δημοσιοποιήσει νέους λογαριασμούς ρεύματος, με διακριτές χρεώσεις, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι κοστίζει κάθε τι που περιλαμβάνεται στα τιμολόγια και να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι επωφελές οικονομικά για κάποιον ιδιώτη που επιθυμεί να εισέλθει στην εμπορία.

Για τον σκοπό αυτόν ήδη η ΡΑΕ επεξεργάζεται την εισήγησή της για το κόστος του δικτύου, ωστόσο πριν από την τελική δημοσιοποίηση των νέων τιμολογίων θα απαιτηθεί και σημαντικός αριθμός υπουργικών αποφάσεων. Επιπλέον, η Ρυθμιστική Αρχή επεξεργάζεται και καινούργιο Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος επίσης θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση εντός του Αυγούστου.

Τα οφέλη για τον καταναλωτή εκτιμάται ότι δεν θα είναι άμεσα ορατά, καθώς τα περιθώρια κέρδους αρχικά θα είναι περιορισμένα για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, ωστόσο διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι από το 2010, οπότε θα έχει λυθεί έως έναν σημαντικό βαθμό το πρόβλημα επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματος, άρα θα έχει μειωθεί και η χονδρεμπορική τιμή του, θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη και στην αγορά τηλεπικοινωνιών, με την ελεύθερη επιλογή παρόχου και τις ανταγωνιστικές τιμές.

Ήδη, ενδιαφέρον να εισέλθουν στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκδηλώσει οι εισαγωγείς και οι ιδιώτες παραγωγοί, που διαθέτουν και άδεια εμπορίας, όπως η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ, η Ήρων Θερμοηλεκτρική και η Endesa Hellas.

Ο Κώδικας Δικτύων που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί από τη ΡΑΕ θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις υποχρεώσεις του διαχειριστή των δικτύων, που σήμερα είναι η ΔΕΗ, δείκτες ποιότητας, καθώς και την υποχρέωση στην Επιιχείρηση να προχωρήσει σε μελέτες για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των δικτύων, καθώς και στην υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Προμήθειας, θα αναφέρεται στις υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση πελατών.

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι ο λογιστικός διαχωρισμός των τιμολογίων, με όλες τις συνιστώσες κόστους, η νέα δομή των οποίων είναι θέμα της ΔΕΗ, όμως προηγουμένως θα απαιτηθεί η εισήγηση της ΡΑΕ για το κόστος των δικτύων και η έκδοση περί των 11 - 12 υπουργικών αποφάσεων, εκ των οποίων οι τρεις θεωρούνται πιο σημαντικές. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και ενδεχομένως εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο.

Εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι προαναφερόμενες κινήσεις έως τα τέλη του έτους, πιστεύεται ότι από τις αρχές του 2009 θα είναι δυνατή η είσοδος ιδιωτών επενδυτών στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

"Η είσοδος νέων προμηθευτών θα είναι εφικτή εφόσον αυτοί προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσω υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών, όπως η διαχείριση των φορτίων της κατανάλωσης των πελατών τους", επισημαίνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Μιχ. Καραμανής, μιλώντας στο euro2day.gr.

"Με τις υπηρεσίες αυτές θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος της υποχρέωσης ισχύος που αναλαμβάνει κάθε προμηθευτής και να προσελκύσουν πελάτες επιμερίζοντας σε αυτούς μέρος του οικονομικού οφέλους".

Πάντως, τα πλεονεκτήματα για την κατανάλωση θα είναι περιορισμένα τουλάχιστον για τα πρώτα 2 - 3 χρόνια. Κι αυτό γιατί τα περιθώρια κέρδους από τη δραστηριοποίηση στην εμπορία θα είναι χαμηλά, οπότε η μείωση των τιμολογίων σε σχέση με αυτά που προσφέρει η ΔΕΗ θα είναι της τάξεως του 5% - 10% και θα αφορά, όπως εκτιμάται, σε έναν μικρό αριθμό τολμηρών καταναλωτών που θα επιλέξουν να πάνε σε άλλον προμηθευτή. Η εξήγηση είναι απλή.

Η τιμή της KWh υπολογίζεται σήμερα κατά μέσο όρο σε 15 - 16 λεπτά. Αν αφαιρεθεί το κόστος του συστήματος και του δικτύου (3 λεπτά) και εκείνο για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (1,5 λεπτό) για τα νησιά και τους πολύτεκνους, απομένουν 11,5 λεπτά για το τίμημα του ανταγωνιστικού τμήματος προμήθειας ενέργειας. Η ενέργεια όμως στοιχίζει σήμερα 10,5 λεπτά, κόστος που προκύπτει από τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς συν τις απώλειες του δικτύου και την υποχρέωση ισχύος του προμηθευτή. Άρα, το περιθώριο που απομένει είναι μόλις 1 λεπτό.

Αν μηδενιστεί το κόστος των ΥΚΩ και μειωθούν η χρέωση του συστήματος και του δικτύου, καθώς και το κόστος ενέργειας, το περιθώριο κέρδους μπορεί να φτάσει τα 3,4 λεπτά ανά KWh και μέσω του ανταγωνισμού του ιδιωτών προμηθευτών και της ΔΕΗ το όφελος να το καρπωθεί ο καταναλωτής.

Αυτό το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος είναι η επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία, όπως υπολογίζεται, δεν θα είναι ορατή πριν από το 2010, οπότε αναμένεται να ενισχυθεί το σύστημα με άλλα 2.400 MW.

Επί της ουσίας, ο ανταγωνισμός στην εμπορία αναμένεται να είναι αποτελεσματικός από το 2012 και μετά με την επάρκεια της ισχύος, τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα (η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως), με τη μείωση του κόστους απωλειών και με τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων διανομής, με επενδύσεις σε έξυπνο δίκτυο και με τηλεμετρούμενους χρονομετρητές στους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσεως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v