Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιφάσεις μεταξύ ΥΠΑΝ, ΣΕΕΣ για λιθάνθρακα

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ευνοεί την έκδοση καμίας άδειας παραγωγής για τη δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας παρά την έκθεση του ΣΕΕΣ. Ποια η τύχη των σχετικών αιτήσεων που κατέθεσαν μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αντιφάσεις μεταξύ ΥΠΑΝ, ΣΕΕΣ για λιθάνθρακα
Μπορεί η έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, να άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων και στη χώρα μας, ωστόσο αυτή τη στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ευνοεί την έκδοση καμίας άδειας παραγωγής για ανάλογη μονάδα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, το ΥΠΑΝ γύρισε ουσιαστικά πίσω πριν από δύο μήνες περίπου τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την έκδοση άδειας παραγωγής στην εταιρία Ήρων Θερμοηλεκτρική, του ομίλου της Τέρνα, που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι της Εύβοιας, ενώ κρατά ακόμη στα συρτάρια του την αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής για την αίτηση της Endesa Hellas.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένουν από τη ΡΑΕ οι εναπομείνασες τρεις αιτήσεις, οι δύο της ΔΕΗ και η τρίτη της Edison για ανάλογες μονάδες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, το ΥΠΑΝ υπέδειξε στη ΡΑΕ να ζητήσει επιπλέον μελέτες για περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση της μονάδας της Ήρων, ενώ από την πλευρά της εταιρίας υποστηρίζεται πως έχει βρεθεί λύση ακόμη και για την εναπόθεση της τέφρας.

Η Ήρων ενδιαφέρεται για τη δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας, ισχύος 460 MW, στη θέση της ΒΙΟΜΑΓΝ στο Μαντούδι, την οποία εξαγόρασε.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της εταιρίας, υπάρχουν ήδη ορύγματα όπου κατέληγε η πρότερη μεταλλευτική δραστηριότητα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα με τις αναγκαίες προσμίξεις, ώστε να προωθείται σε αυτά η τέφρα, για να μην διαταραχτεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την εγκατάσταση της μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή αντιδρά έντονα η τοπική κοινωνία και δεν αποκλείεται τώρα αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο το ΥΠΑΝ επιμένει να προηγηθούν περιβαλλοντικές μελέτες.

Σε ό,τι αφορά την αίτηση της Endesa Hellas που ενδιαφέρεται για λιθανθρακική μονάδα ισχύος 600 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, το ΥΠΑΝ δεν έχει υπογράψει ακόμη για την άδεια παραγωγής, χωρίς να είναι γνωστό αν θα επιστραφεί η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για περαιτέρω στοιχεία ή διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ διατηρεί σε εκκρεμότητα την αξιολόγηση των αιτήσεων της Edison και της ΔΕΗ. Για την πρώτη, όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή της Ρυθμιστικής Αρχής, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με τη χρήση γης στο Πλατυγιάλι Αστακού, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί η μονάδα, ισχύος 600 MW, συνεπώς η ΡΑΕ αδυνατεί να προχωρήσει σε γνωμοδότηση όσο διαρκεί αυτή η εκκρεμότητα.

Οι άλλες δύο αιτήσεις είναι της ΔΕΗ, η μία για λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι, ισχύος 800 MW, και η δεύτερη στη Λάρυμνα, ισχύος 800 MW. Την πρώτη η ΔΕΗ επιδιώκει να κατασκευάσει σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, αντιμετωπίζει προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, καθώς η έκταση όπου ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τη μονάδα ανήκει στον δήμο Αλιβερίου, ο οποίος όμως δεν την έχει αξιοποιήσει.

Ζητούμενο λοιπόν παραμένει αν η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου πάρει πίσω την έκταση από τον δήμο. Πάντως, όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια πηγή της ΡΑΕ, εάν διευθετηθεί το πρόβλημα αυτό η Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει άλλους λόγους να καθυστερήσει τη γνωμοδότησή της, αφού η μονάδα αυτή προγραμματίζεται σε αντικατάσταση παλαιών μονάδων της Επιχείρησης.

Αντίθετα, η δεύτερη αίτηση της ΔΕΗ που αφορά σε λιθανθρακική μονάδα στη Λάρυμνα, σε συνεργασία με τη Λάρκο, ξεπερνά το όριο της νέας ισχύος το οποίο μπορεί να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η Επιχείρηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τον Νόμο 2773, άρθρο 19, παράγραφος ζ, η ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει παραγωγή έως 1.600 MW μετά την αντικατάσταση παλαιών και χαμηλής απόδοσης μονάδων.

Ωστόσο, με τον Ν.3587/2005 προστέθηκαν άλλα 800 MW, ώστε η συνολική παραγωγή της ΔΕΗ να καλύψει τα 2.400 MW από τις αντικαταστάσεις. Η δεύτερη λιθανθρακική μονάδα την οποία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η Επιχείρηση προσθέτει επιπλέον 800 MW από τα θεσμικώς επιτρεπόμενα 2.400 MW.

Παρά το γεγονός ότι για το ΥΠΑΝ δεν υφίσταται τυπικά καμία νομοθετική απαγόρευση για την ενίσχυση της ΔΕΗ με νέα ισχύ, αφού πουθενά δεν προβλέπεται ούτε είναι καταγεγραμμένη νομοθετικά η απαγόρευση υπέρβασης του πλαφόν των 2.400 MW, η ΡΑΕ φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει πιστά το γράμμα του νόμου και υπό αυτήν την έννοια έχει βάλει προς το παρόν στην άκρη τη συγκεκριμένη αίτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v