Λιανεμπόριο: Εκτιμήσεις για επιβράδυνση στο Q1

Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης κερδοφορίας των εισηγμένων του ευρύτερου τομέα λιανεμπορίου κατά το α΄ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό αναμένουν οι αναλυτές.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Λιανεμπόριο: Εκτιμήσεις για επιβράδυνση στο Q1
Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης πωλήσεων και κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών του ευρύτερου τομέα του λιανεμπορίου κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, αναμένουν οι εγχώριοι αναλυτές, καθώς σειρά έκτακτοι παράγοντες επέδρασαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των εργασιών τους.

Σε αντίθεση με πέρυσι που το ορθόδοξο Πάσχα γιορτάστηκε νωρίς τον Απρίλιο και επομένως η πασχαλινή περίοδος είχε ανοίξει ήδη από τα τέλη Μαρτίου, φέτος η θετική επίδραση της εποχικής σεζόν μεταφέρεται όλη στο τρέχον β΄ τρίμηνο αυτής της χρήσης.

Ξεκινώντας με τα μειονεκτήματα σύγκρισης, οι εταιρίες ένδυσης, καλλυντικών, παιχνιδιών, οικιακού εξοπλισμού καθώς και οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων αντιμετώπισαν στο φετινό α΄ τρίμηνο και το «βραχυκύκλωμα» στις πληρωμές λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, που εκτιμάται ότι μείωσε την καταναλωτική κίνηση για μερικές ημέρες τον Μάρτιο, κυρίως όμως προκάλεσε περαιτέρω επιδείνωση στους έτσι κι αλλιώς κακούς χρόνους είσπραξης.

Την ίδια στιγμή, οι αρρυθμίες στα κεντρικά λιμάνια της χώρας από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν καθ’ όλη τη διάρκεια του α΄ τριμήνου οι παραδόσεις των εισαγωγών, αυξάνοντας το κόστος και δημιουργώντας προβλήματα τροφοδοσίας στις αλυσίδες.

Ο καθοριστικότερος όμως παράγοντας της πτώσης της κίνησης ιδιαίτερα κατά τον Μάρτιο ήταν οι συνεχείς κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο εμπορικό κέντρο. Τα καταστήματα του κέντρου για το σύνολο σχεδόν των αλυσίδων λιανεμπορίου εμφάνισαν τον Μάρτιο κατακόρυφη πτώση πωλήσεων, ενώ αντίθετα τον ίδιο μήνα του 2007, λόγω και της προπασχαλινής σεζόν, οι πωλήσεις είχαν τρέξει με υψηλούς ρυθμούς.

Τέλος, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα νομίσματα γειτονικών χωρών όπως της Ρουμανίας και δευτερευόντως άλλων χωρών της ΝΑ. Ευρώπης θα επιδράσουν αρνητικά στα μεγέθη των ελληνικών ομίλων που διατηρούν θυγατρικές στην περιοχή (Σαράντης, Φουρλής, Elmec Sport, Sprider, NotosCom κ.ά.).

Παρά τις ενισχυμένες φέτος τακτικές αντιστάθμισης κινδύνου έναντι συναλλαγματικών διαφορών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ακραίες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στις ισοτιμίες ευρώ με νομίσματα των χωρών της περιοχής κατά το α΄ τρίμηνο θα οδηγήσουν στην εμφάνιση αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών.

Από την άλλη, η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, του γεν και κυρίως του γουάν αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα μεγέθη των εταιριών που εισάγουν μεγάλο μέρος των προϊόντων τους κυρίως από την Κίνα, όπως η Jumbo και η Sprider, και δευτερευόντως στις αλυσίδες ένδυσης και καλλυντικών που εισάγουν αμερικανικά προϊόντα με δολαριακή τιμολόγηση.

Στελέχη, πάντως, της αγοράς θεωρούν ότι ενδεχόμενη υστέρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης των αλυσίδων λιανεμπορίου θα αντισταθμιστεί από το καλύτερο β΄ τρίμηνο, εντός του οποίου πέφτει και η πασχαλινή περίοδος αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v