Αραβικές ευκαιρίες για ελληνικές κατασκευαστικές

Σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες αλλά και για τους Έλληνες «κρύβουν» σχεδόν όλα τα αραβικά κράτη, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συμποσίου που διοργανώνει το ΤΕΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αραβικές ευκαιρίες για ελληνικές κατασκευαστικές
Σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες αλλά και για τους Έλληνες «κρύβουν» σχεδόν όλα τα αραβικά κράτη στα οποία ήδη ο ελληνικός κατασκευαστικός κόσμος αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα, όπως τονίστηκε κατά την πρώτη ημέρα του Συμποσίου «Συναντήσεις Ελληνο-Αραβικής Τεχνικής Συνεργασίας - Τεχνικά Έργα και Επενδύσεις» που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Στο Συμπόσιο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, συμμετέχουν περισσότεροι από 60 μηχανικοί, εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, κατασκευαστικών εταιριών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από σχεδόν όλα τα αραβικά κράτη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας σε ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλουμε να γίνουμε “γέφυρα” μεταξύ των αραβικών κρατών και της Ε.Ε., μεταξύ των αραβικών και ελληνικών επιχειρήσεων για κοινή δράση στην περιοχή των Βαλκανίων, του Ευξείνου αλλά και στον μεσογειακό χώρο».

Επιπλέον αναφέρθηκε στους «άριστους Έλληνες μηχανικούς και στις διεθνούς εμβέλειας κατασκευαστικές επιχειρήσεις» που αναδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες για την ανάληψη και υλοποίηση πολύ μεγάλων και σύνθετων έργων, τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και εκτός αυτού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανώνυμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) κ. Γιώργος Βλάχος σημείωσε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί στόχο για τον κατασκευαστικό κλάδο και έφερε ως παράδειγμα τη γερμανική εταιρία Hochtief της οποίας ποσοστό 83% του συνολικού κύκλου εργασιών προέρχεται από έργα που έχει αναλάβει σε ξένες χώρες, ενώ αντίστοιχες επιδόσεις καταγράφουν η γαλλική Vinci και η αμερικανική Bechtel.

Ο κ. Βλάχος τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή περισσότερες από 10 ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν δραστηριότητα σε αραβικά κράτη, ενώ και ο κύκλος εργασιών των έργων που αναλαμβάνουν συνεχώς αυξάνεται.

Οι ομιλητές του Συμποσίου αναφέρθηκαν στα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα αραβικά κράτη, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

-η εξεύρεση εργατικού δυναμικού, τεχνικού και διοικητικού.
-η έκδοση εγγυητικών επιστολών.
-η γνώση της γλώσσας του προσωπικού.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, ενώ την Παρασκευή θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ και Ομοσπονδίας Αράβων Μηχανικών, με το οποίο θα συστηματοποιηθεί η περαιτέρω συνεργασία τους.

Το μνημόνιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων κοινά ερευνητικά προγράμματα, οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων, παροχή τεχνικής και επιστημονικής τεχνογνωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v