Metlen: Πάνω από 2 δισ. ευρώ τα EBITDA το 2028, δύο νέα deals τον Απρίλη

Δύο νέα deals θα ανακοινωθούν στις 28 Απριλίου στο Capital Markets Day του Λονδίνου. Μεγάλη επένδυση στην κατασκευή έργων ΑΠΕ για λογαριασμό τρίτου. Ισχυρή δύναμη πυρός 3,5 δισ. ευρώ για τις επόμενες συμφωνίες. Υπό ποιες προϋποθέσεις ο Ευ. Μυτιληναίος «βλέπει» αέριο κάτω από τα 20 ευρώ η μεγαβατώρα.

Metlen: Πάνω από 2 δισ. ευρώ τα EBITDA το 2028, δύο νέα deals τον Απρίλη

Τροχιά για έναν όμιλο διπλάσιου μεγέθους από τον σημερινό, με EBITDA πάνω από 2 δισ. ευρώ το 2028 και drivers την οργανική ανάπτυξη, deals και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα εξειδικευτούν στις 28 Απριλίου στο Capital Markets Day του Λονδίνου, βάζει η MetlenΜΥΤΙΛ +0,84%.

Το περίγραμμα και κυρίως μια πρόγευση για τη νέα αυτή μορφή της εταιρείας, που θα ξεδιπλωθεί αναλυτικά σε δύο μήνες από τώρα στη βρετανική πρωτεύουσα, έδωσε χθες στους αναλυτές ο Πρόεδρος της Μetlen Ευάγγελος Μυτιληναίος, διευκρινίζοντας ότι στα παραπάνω μεγέθη δεν συμπεριλαμβάνονται οι από εδώ και πέρα εξαγορές. «Μαζί με αυτές μπορεί τα νούμερα να αλλάξουν θεαματικά», όπως είπε.

Ισχυρή δύναμη πυρός για τα deals που έπονται, τα 3,5 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία σε ρευστά διαθέσιμα και δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές.

Καταλύτης για τη νέα αυτή Μetlen θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μετασχηματισμός της (Big 3) με επίκεντρο νέες στρατηγικές κινήσεις στην ενέργεια και στα μέταλλα -όπου μετά την πρόσφατη συμφωνία με τη Rio Tinto έρχεται, όπως έγραψε το Euro2day.gr, μια ακόμη, πιθανότατα επί ελληνικού εδάφους -αλλά και οι «κρυφές υπεραξίες» από τις υφιστάμενες συμφωνίες και την οργανική ανάπτυξη του ομίλου.

Ειδικά πάντως η ενέργεια θα έχει κεντρική θέση στον σχεδιασμό με νέα deals, όπως αυτό που αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της MetlenΜΥΤΙΛ +0,84% ότι θα ανακοινωθεί σύντομα. Αφορά την κατασκευή έργων ΑΠΕ «με το κλειδί στο χέρι» για λογαριασμού τρίτου, με την εταιρεία στον ρόλο του εργολάβου κατά τα πρότυπα της περυσινής συμφωνίας με τη ΔEΗ. Συνολικά, δύο σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις θα ανακοινωθούν στο Capital Markets Day, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος για να είμαστε ακριβείς στις ανακοινώσεις μας.

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα πολύ μεγάλο deal στο κομμάτι των EPC Services, τομέα που γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη διεθνώς και η ζήτηση για εξιδεικευμένους κατασκευαστές έργων ΑΠΕ είναι τεράστια», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Επί της ουσίας, ο πρώτος αυτός driver για να αναρριχηθεί η εταιρεία στα νέα και διπλάσια επίπεδα από τα σημερινά είναι η κατασκευή έργων ΑΠΕ για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως επεσήμανε, είναι μεγάλη και λίγες εταιρείες διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία, όπως η Μetlen, από τους πρωτοπόρους στην αγορά των EPC Services και σημερινούς leaders.

Πώς η Protergia θα πιάσει το 30%

Κρίσιμο ρόλο θα συνεχίσει να παίζει η στρατηγική του asset rotation. Το μοντέλο δηλαδή με το οποίο τα έσοδα από τα έργα ΑΠΕ που πουλάει η Μetlen «αιμοδοτούν» νέα projects, έτσι ώστε τα κεφάλαια να ανακυκλώνονται και το παγκόσμιο πράσινο portfolio της, που σήμερα φτάνει τα 11,1 GW, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Σύντομα το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της MetlenΜΥΤΙΛ +0,84% θα πιάσει τα 2 GW, με τα έργα του asset rotation να ενισχύονται συνεχώς με μπαταρίες, το hot issue στην αγορά των ΑΠΕ.

Ένας δεύτερος driver, πάντα στην ενέργεια, αφορά τη στρατηγική στόχευση για αύξηση του μεριδίου της Protergia στο 30% της αγοράς προμήθειας έναντι περίπου 20% σήμερα. Στο ερώτημα πώς αυτό θα καταστεί εφικτό, ο κ. Μυτιληναίος άφησε να εννοηθεί ότι προς το παρόν προκρίνεται η οργανική ανάπτυξη για την επίτευξή του και όχι οι εξαγορές.

«Οικονομικά δείχνει να κοστίζει λιγότερο η επιθετική πολιτική στην αγορά προμήθειας, όπως και κάνουμε, κρατώντας σταθερές τιμές για 9 συνεχείς μήνες, παρά οι εξαγορές. Προς το παρόν, οι τελευταίες είναι ακόμη ακριβές», όπως είπε, χωρίς φυσικά να τις αποκλείσει.

Οι προκλήσεις στα μέταλλα

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Τρίτος driver θα είναι η μεταλλουργία, με στρατηγικές συμφωνίες όπως αυτή με τη Rio Tinto για αγορά βωξίτη και πώληση στον πολυεθνικό όμιλο της προερχόμενης από αυτόν αλουμίνας στη νέα γραμμή παραγωγής 300 εκατ. ευρώ του εργοστασίου του Αγ. Νικολάου.

Η επένδυση έχει προταθεί από την κυβέρνηση για ένταξη στη λίστα των Στρατηγικών Projects της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Το αλουμίνιο έχει κλείσει τον κύκλο του όσον αφορά τόσο μεγάλες στρατηγικές συμφωνίες και αυτή με τη Rio Tinto ήταν η τελευταία, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ομίλου. Κάτι που δεν ισχύει για τα άλλα μέταλλα του εταιρικού portfolio.

Το παιχνίδι ωστόσο στον χώρο και ειδικά στις σπάνιες γαίες, όπως π.χ. το γάλλιο, όπου εξαιτίας του μονοπωλίου της Κίνας έχει φτάσει να πωλείται προς 1 εκατομμύριο δολάρια ο τόνος, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Αν μια μεταλλουργία δεν έχει χαμηλά κόστη, εύκολα μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς οι σπάνιες γαίες ελέγχονται από ελάχιστες χώρες διεθνώς και οι τιμές εύκολα μπορεί να εκτοξευθούν.

Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για άλλες αγορές, όπως αυτή του βωξίτη, με τον Ευ. Μυτιληναίο να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία προχώρησε στη συμφωνία με τη Rio Tinto για σταθερή προμήθεια του συγκεκριμένου μετάλλου για μια περίοδο 11 ετών.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μια χώρα σαν την Κίνα, εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης των εγχώριων κοιτασμάτων της, έφτασε να γίνει εισαγωγική. Και το 70% των κινεζικών εισαγωγών προέρχεται σήμερα από μια μικρή και ασταθή αφρικανική χώρα, όπως η Γουινέα. Γι’ αυτό και η αγορά βάζει risk premium στον βωξίτη, η έλλειψη του οποίου ανεβάζει τις τιμές και στην αλουμίνα.

Γιατί «βλέπει» το αέριο κάτω από 20 ευρώ

Στο ερώτημα, ποια η εκτίμησή του για την αγορά του φυσικού αερίου, ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε κατάρρευση των τιμών. «Κατ' αρχάς, είναι αρκετά πιθανό να μπει σύντομα στην αγορά μια σημαντική παραγωγή από το Κατάρ. Η χώρα έχει δεσμευτεί ότι μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα διπλασιάσει την παραγωγή της, που σήμερα ανέρχεται σε 77 εκατ. τόνους τον χρόνο. Ταυτόχρονα μπορεί να δούμε νέες παρτίδες από τις ΗΠΑ. Αν αρθούν και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, στο έργο Arctic 2 και τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, χωρίς αμφιβολία οι τιμές θα καταρρεύσουν από τα 50 ευρώ ίσως σε λιγότερο από 20 ευρώ», όπως είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v