Σκυλακάκης: Αξιοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου για την πράσινη μετάβαση

"Το βασικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου σήμερα, είναι ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο δίκτυο, μια τεράστια υποδομή. Αυτή η υποδομή πρέπει να αξιοποιηθεί για να πετύχουμε την "πράσινη" μετάβαση", τόνισε ο υπουργός.

Σκυλακάκης: Αξιοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου για την πράσινη μετάβαση

Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Enaon, της Εταιρείας διαχείρισης των δικτύων φυσικού αερίου, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Barbara Morgante, το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η προσπάθειά μας με το φυσικό αέριο, το οποίο είναι ένα καύσιμο μετάβασης, δεν είναι μια μεταβατική προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια που έχει μονιμότητα, διότι στα δίκτυα φυσικού αερίου στοχεύουμε να έχουμε -καθώς περνούν τα χρόνια- τόσο το βιομεθάνιο, το οποίο πρέπει να αναπτυχθεί, όσο σταδιακά και το υδρογόνο. Το "κλειδί" για να πέτυχουμε αυτές οι επενδύσεις να είναι γόνιμες, είναι να μην φτιάξουμε δύο δίκτυα. Το βασικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου σήμερα, είναι ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο δίκτυο, μια τεράστια υποδομή. Αυτή η υποδομή πρέπει να αξιοποιηθεί για να πετύχουμε την "πράσινη" μετάβαση».

Από πλευράς της, η Yφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στο κοινωνικό πρόσημο του Προγράμματος Ανάπτυξης της Enaon EDA για την περίοδο 2024-2028 τονίζοντας: «Η ανάπτυξη των υποδομών διανομής φυσικού αερίου της Enaon έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς έως το 2028 προβλέπεται η σύνδεση 290.000 νέων καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα επωφελούνται σε πάνω από 1.100.000. Μέχρι το τέλος του 2024, 12 νέες περιοχές, όπως τα Γρεβενά, η Λιβαδειά, η Καστοριά, τα Γιαννιτσά και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο. Το 2025, επιπλέον 7 πόλεις, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο, και τα Ιωάννινα, θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, διευρύνοντας την πρόσβαση των τοπικών κοινωνιών και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Με την επέκταση των δικτύων και την παροχή καθαρότερης, οικονομικότερης ενέργειας, οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν νέες ευκαιρίες για νοικοκυριά, βιομηχανίες και δημόσιες υποδομές. Παράλληλα, η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων προωθεί τη βιωσιμότητα, μειώνει το ενεργειακό κόστος και ενισχύει την ενεργειακή ισότητα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας».

Ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Paolo Cuculi, στην παρέμβασή του, τόνισε: «Η ιστορία της Enaon είναι μια ιστορία επιτυχίας της συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, που είναι κρίσιμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δύο χωρών. Χαίρομαι πολύ που η Italgas, μέσω της Enaon, αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε να παρέχει προσιτή ενέργεια τόσο στους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας. Η συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία είναι εξαιρετική και η ιταλική πρεσβεία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει ακόμη περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon, Barbara Morgante ανέφερε: «Υιοθετώντας τις αξίες του μητρικού Ομίλου Italgas, στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων όλης της ελληνικής επικράτειας. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα έχουμε επισπεύσει τη διαδικασία για τη σύνδεση νέων περιοχών της χώρας με το δίκτυο φυσικού αερίου και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και στο μέλλον. Το δίκτυό μας θα είναι ψηφιακό και καινοτόμο, ικανό να διανείμει και ανανεώσιμα αέρια, όπως είναι το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το υδρογόνο, συνεισφέροντας, καταλυτικά, στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v