Στην Αθήνα η μεγαλύτερη μείωση τιμής ρεύματος στην Ε.Ε.

Υποχώρησε κατά 12% η τιμή στην Ελλάδα κατά τον μήνα Μάρτιο. Γενική η πτώση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πλην Ισπανίας και Κύπρου. Παραμένει πολύ υψηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα. Υποχώρηση και για το φυσικό αέριο.

Στην Αθήνα η μεγαλύτερη μείωση τιμής ρεύματος στην Ε.Ε.

Μείωση της λιανικής τιμής του ρεύματος κατά 12% παρατηρήθηκε στην Αθήνα, το Μάρτιο, λόγω μειώσεων στους φόρους ενέργειας, σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe (HEPI). Η τάση αυτή μείωσης της λιανικής τιμής του ρεύματος παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες. Μάλιστα είναι μειωμένη κατά 9%, σε σχέση με το Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe (HEPI).

Από τις 33 υπό εξέταση ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόνο στη Λευκωσία και στη Μαδρίτη παρατηρήθηκαν αυξήσεις. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία παρατηρήθηκε αύξηση 9%, η οποία οφείλεται σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe (HEPI) στη λήξη της επιδότησης κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση το Μάρτιο σημειώθηκε στην Αθήνα (-12%), μετά από σημαντική πτώση στη χονδρική αγορά τον προηγούμενο μήνα. Η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 20,22 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων. Πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe (HEPI), «το νέο καθεστώς αγοράς που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους φαίνεται να έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, ιδίως όσον αφορά το ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο».

Οι μειώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν επίσης πολύ σημαντικές στις Σκανδιναβικές χώρες. Παρόλα αυτά στο ερώτημα εάν οι διαδοχικές μειώσεις των τιμών επανέφεραν τη τιμή του ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα, η απάντηση είναι όχι. Παραμένει σημαντικά υψηλότερη.

Το φυσικό αέριο

Παράλληλα, η πτωτική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου συνεχίζεται τον Μάρτιο, με τη σημαντικότερη (-10%) να καταγράφεται στη Σόφια.

Στην Αθήνα η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 6%, το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στα 6,49 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο δείκτης αναφοράς TTF παρέμεινε κάτω από τα 30 €/MWh για ολόκληρο τον μήνα, πιο κοντά στα επίπεδα τιμών που παρατηρήθηκαν πριν από την ενεργειακή κρίση. «Ο ήπιος καιρός του φετινού χειμώνα και η υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλαν στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα προμήθειας ή αποθήκευσης ούτε για τον επερχόμενο χειμώνα, τώρα που η περίοδος θέρμανσης πλησιάζει στο τέλος της», σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe (HEPI).

Μηδενικές τιμές και χαμηλή ζήτηση

Στην Ελλάδα, η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες κινείται περίπου στα 4,5GW και όσο θα πλησιάζουμε στο Πάσχα θα μειώνεται ακόμα περισσότερo. Παράλληλα, την Κυριακή καταγράφηκαν και αρνητικές τιμές. Η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες διατηρούν τις χονδρεμπορικές τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v