Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων υλικών που χρησιμοποιούνται σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η Ιλιάνα Ιβάνονα, Επίτροπος αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, και η Χιρόκι Ματσούο , υφυπουργός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσαν την έναρξη του ενισχυμένου διαλόγου ΕΕ-Ιαπωνίας για τα προηγμένα υλικά στο Τόκιο σήμερα.
Η ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τα προηγμένα υλικά για τη βιομηχανική υπεροχή που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου. Χρησιμοποιούνται σε βασικούς τομείς και εφαρμογές, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι συσσωρευτές, τα κτίρια μηδενικών εκπομπών και οι ημιαγωγοί, τα προηγμένα υλικά αποτελούν βασική τεχνολογία γενικής εφαρμογής που υποστηρίζει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και ζωτικό μέρος της οικονομικής κυριαρχίας και της στρατηγικής ανεξαρτησίας.
Η ΕΕ και η Ιαπωνία πρωτοστατούν παγκοσμίως στην τεχνολογία αυτή. Ο ενισχυμένος διάλογος θα ενισχύσει τη συνεργασία για νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες στο επίπεδο της G7.
Ο ενισχυμένος διάλογος ΕΕ-Ιαπωνίας για τα προηγμένα υλικά βασίζεται στην επιτυχία της συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας στις επιστήμες των υλικών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων υλικών για την υποκατάσταση κρίσιμων μετάλλων ή προηγμένων υλικών για ηλεκτρονικές συσκευές ισχύος.
Αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις πολιτικής και τη διερεύνηση των ευκαιριών για τη διεξαγωγή συνεργατικής έρευνας στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ιστορικό
Η έρευνα στον τομέα των υλικών αποτελεί στρατηγικό τομέα συνεργασίας με την Ιαπωνία, παρέχοντας νέες ευκαιρίες και στις δύο πλευρές. Η στενή συνεργασία ανάγεται στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2007-13), το οποίο χρηματοδότησε έξι έργα με 13.1 εκατ. ευρώ.
Τα προηγμένα υλικά εξακολουθούν να αποτελούν βασικό τομέα συνεργασίας με αμοιβαίες ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιωσιμότητας των υλικών και της ενεργειακής απόδοσης στον κατασκευαστικό/οικοδομικό τομέα.