Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μετακίνηση Τσαμάζ στη Uni Systems και η συνεργασία με Φέσσα

Έξι μήνες μετά την αποχώρηση από τον ΟΤΕ, αναλαμβάνει την προεδρία εταιρείας για την οποία δήλωσε ότι έχει «εξαιρετικό παρελθόν και λαμπρό μέλλον». Η σχέση με τον επικεφαλής της Quest.

Η μετακίνηση Τσαμάζ στη Uni Systems και η συνεργασία με Φέσσα

Μετά από δεκάδες δημοσιεύματα και ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μετακινηθεί σε άλλη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ο Μ. Τσαμάζ αναλαμβάνει πρόεδρος της Uni Systems. Μια εταιρεία πληροφορικής που φαίνεται να είχε κερδίσει την εκτίμησή του από όταν ήταν στο τιμόνι του ΟΤΕ

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του έπαιξε και ο Πρόεδρος του ομίλου Quest  Θεόδωρος Φέσσας με τον οποίο ο Μ. Τσαμάζ είχε συνεργασία από την εποχή που ήταν πρόεδρος στον ΣΕΒ και εκτιμά βαθιά, αλλά και η ομάδα των στελεχών της Uni Systems που αποτελούν μια καλή μαγιά για να φτάσει η εταιρεία ψηλά. Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Τσαμάζ ότι η εταιρεία «έχει εξαιρετικό παρελθόν και λαμπρό μέλλον».

Πλέον ο κ. Τσαμάζ θα συνεχίσει από τον κλάδο της Πληροφορικής που είναι σχετικός με τις τηλεπικοινωνίες. Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΤE ο Τσαμάζ «έχτισε» μια εταιρεία που αναλάμβανε έργα πληροφορικής όχι μόνο Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό. Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν στόχος και των δύο εταιρειών με την Uni Systems να έχει αναλάβει αρκετά από αυτά, ενώ πλέον ανοίγει τα … φτερά της και στην αμυντική βιομηχανία.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία και η επιλογή Φέσσα για τη θυγατρική του ομίλου Quest, η οποία έχει παρουσία σε πέντε χώρες του εξωτερικού και σχεδιάζει ακόμα πιο δυναμική παρουσία στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά. Χαρακτηριστική και η δήλωσή του: «Η συνεργασία του Μιχάλη Τσαμάζ με την Uni Systems προσθέτει σημαντική αξία στην εταιρεία και τον Όμιλο, δεδομένης της επιτυχημένης επαγγελματικής του διαδρομής, των γνώσεων και του ήθους του».

Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης της χώρας που «γονάτισε» πολλές εταιρείες ο ΟΤE έχοντας «πιλότο» τον Μ. Τσαμάζ μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας και έγινε case study στο Harvard.

Ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την αξία του ICT για τον μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, και ετοίμασε από νωρίς τον ΟΤΕ για να γίνει συνεργάτης επιλογής για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ήταν ο πρώτος στις τηλεπικοινωνίες που μίλησε για την εμπειρία του πελάτη (customer experience) και όχι του συνδρομητή, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο στον σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και στην εξυπηρέτηση.

Εισήγαγε diverse portfolio υπηρεσιών, εκτός telecoms. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία επιτυχημένων ομάδων, ενώ δίπλα του αναδείχθηκαν κορυφαία στελέχη της αγοράς, με μεγάλη πορεία εντός και εκτός ΟΤE.

Το προφίλ της Uni Systems

Η Uni Systems, που αποκτήθηκε από τον όμιλο Quest το 2007, έχει τζίρο που το 2023 άγγιξε τα 215 εκατ. ευρώ. Είναι ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στην Ελλάδα και μία από τις πλέον «εξαγωγικές», καθώς έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις πιο ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον οραματιστή αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη, έχει θυγατρικές σε πέντε χώρες και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους ηγέτες του κλάδου της στην Ευρώπη.
Από τα 215 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2023, τα 115 προέρχονται από έργα που υλοποιεί στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. προέρχονται από έργα που κάνει σε πάνω από 20 χώρες της Ευρώπης.

H Uni Systems έχει 550 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, εκ του οποίου πάνω από 300 εκατ. ευρώ αφορούν έργα τα οποία τρέχει η εταιρεία στο εξωτερικό. Οι μεγαλύτερες ξένες αγορές για την Uni Systems είναι το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία ενώ πλέον έχει μπει δυναμικά και στην αγορά της Αγγλίας.

Πλέον η εταιρεία ανοίγει τα φτερά της και στο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο big thing στις business. Ηδη βρίσκεται σε σχετική λίστα του NATO με υποψήφιες εταιρείες που θα αναλαμβάνουν έργα λογισμικού και όχι μόνο στον εν λόγω τομέα.

Η πορεία του Μ. Τσαμάζ στις τηλεπικοινωνίες

Ο Μιχάλης Τσαμάζ εντάσσεται στον Όμιλο ΟΤE τον Οκτώβριο του 2001 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της OTE International. Το 2004 αναλαμβάνει CEO της OTE Investments με στόχο να εξυγιάνει, να αναδιοργανώσει και να μετασχηματίσει τις θυγατρικές του Ομίλου στο εξωτερικό. Με την αμέριστη στήριξη του τότε Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤE, Παναγή Βουρλούμη, ολοκληρώνει το δύσκολο έργο με επιτυχία.

Το 2006 ορίζεται CEO της OTE Globe, όχημα του ομίλου ΟΤE για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ως επικεφαλής της εταιρείας, πετυχαίνει την ανασύστασή και  εξυγίανσή της, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητά της και το διεθνές της κύρος.

Το 2007 αναλαμβάνει επικεφαλής της Cosmote, της μεγαλύτερης θυγατρικής του Ομίλου ΟΤE και Νο1 στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ενισχύει την πελατοκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας και με μια σειρά στρατηγικών κινήσεων καταφέρνει να αυξήσει εντυπωσιακά την ψαλίδα σε σχέση με τον δεύτερο πάροχο.

Το Νοέμβριο του 2010 ορίζεται Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕΥπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤE εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v