Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, αφού σήμερα, βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος που ισχύει για το 2024, θα πρέπει να κατατεθούν από τους φορείς και τα Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων τα υπομνήματα με τις προτάσεις τους.
Έτσι, για παράδειγμα, η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση στα 908 ευρώ, ενώ οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων έχουν φέτος στην ατζέντα τους και τη νέα φορολόγηση των επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα υπάρχει επιβάρυνση και όσον αφορά τη φορολόγησή τους.
Σε όλα τα υπομνήματα, άλλωστε, σημαντικό ρόλο θα παίξει το εκτιμώμενο ύψος του πληθωρισμού, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να ζητούν στήριξη των χαμηλόμισθων νοικοκυριών λόγω του υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων, αλλά και οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Κάποια υπομνήματα εκτιμάται ότι θα επιμένουν και φέτος στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, παρότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η επόμενη παρέμβασή της σε αυτό το επίπεδο θα γίνει εντός του 2025.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε μηνιαίες αποδοχές που θα γράφουν 8 μπροστά, ήτοι κατώτατο μισθό τουλάχιστον 800 ευρώ, που θεωρείται άλλωστε δεδομένο, καθώς αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 2,5% (από τα 780 ευρώ μεικτά σήμερα, ή 667 ευρώ καθαρά). Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει προχωρήσει ένα βήμα περαιτέρω, αποκαλύπτοντας ότι, κατά την άποψή της, το ποσοστό αύξησης δεν μπορεί να υπολείπεται του πληθωρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurofound, η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ 22 χωρών που εφαρμόζουν τον κατώτατο μισθό, καθώς ανέρχεται σε 910 ευρώ (με αναγωγή σε 12μηνη βάση).
Το Λουξεμβούργο με 2.571 ευρώ κατέχει την 1η θέση με τον υψηλότερο βασικό μισθό στην Ευρώπη, με την Ολλανδία να ακολουθεί με 2.183 ευρώ, ενώ η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται με την Ιρλανδία, που βρίσκεται στα 2.146 ευρώ. Πάνω από το όριο των 2.000 ευρώ βρίσκεται ακόμα μόνο η Γερμανία (2.049 ευρώ), ενώ πολύ κοντά τοποθετείται και ο βασικός μισθός του Βελγίου (1.994 ευρώ).
Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες βασικές αμοιβές έχει η Βουλγαρία (477 ευρώ), παρά τη σημαντική ποσοστιαία αύξηση (19,6%) που συντελέστηκε φέτος. Την προτελευταία θέση κατέχει η Ρουμανία με 663 ευρώ και λίγο ψηλότερα βρίσκεται η Ουγγαρία με 697 ευρώ. Η Λετονία προσφέρει βασικές αμοιβές στα 700 ευρώ τον μήνα και έπονται η Σλοβακία με 750 ευρώ και η Τσεχία με 764 ευρώ. Όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι από 800 ευρώ και άνω. Ειδικότερα, στα 820 είναι στην Εσθονία, στα 840 ευρώ έχει τοποθετηθεί ο κατώτατος μισθός στην Κροατία, 924 στη Λιθουανία, 925 στη Μάλτα, 957 στην Πορτογαλία και 978 στην Πολωνία.
Ακριβώς στα 1.000 ευρώ είναι ο βασικός μισθός στην Κύπρο, με την Ισπανία να βρίσκεται στα 1.323 ευρώ, τη Σλοβενία στα 1.368 ευρώ και τη Γαλλία στα 1.767 ευρώ.
Μακρύς ο δρόμος για τα 1.500 ευρώ
Η κυβέρνησης πάντως έχει δεσμευθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, έως το τέλος της τετραετίας, ήτοι το 2027. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο στόχος δεν είναι ανέφικτος, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να τινάξουν τον σχεδιασμό στον αέρα. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι οι πραγματικές και όχι οι ονομαστικές αποδοχές είναι πολύ δύσκολο να αυξηθούν τόσο, έως το 2027, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η πλειονότητα των μισθωτών λαμβάνει μισθούς σημαντικά χαμηλότερους από τον μέσο μισθό.