Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία δικαιούνται επίδομα θέρμανσης ηλεκτρισμού δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις αιτήσεις τους, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, με πιθανότερο σενάριο να μη γνωρίζουν τη νέα παροχή η οποία για πρώτη φορά καθιερώθηκε φέτος.
Η προθεσμία λήγει στις 19 Ιανουαρίου και μέχρι τώρα η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει δεχθεί περίπου 330.000 αιτήσεις, όταν οι υπολογισμοί της κυβέρνησης αναφέρουν ως δυνητικά δικαιούχους 1,2 εκατομμύρια πολίτες.
Μένει τώρα να φανεί πόσες αιτήσεις θα δεχθεί η πλατφόρμα myΘέρμανση έως την Παρασκευή, όταν έχει προγραμματιστεί να κλείσει προκειμένου από τους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας οι δικαιούχοι να αρχίσουν να βλέπουν, υπό μορφή επιδότησης στον λογαριασμό τους, το επίδομα το οποίο στο τρίμηνο κυμαίνεται από 45 έως και 480 ευρώ. Το επίδομα θα συμψηφιστεί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης με ρεύμα είναι φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, τα οποία για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Τα κριτήρια είναι:
1. Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού των τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.
2. Εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
3. Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Για τη χορήγηση του επιδόματος , οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ έως τις 19 Ιανουαρίου. Κατά την υποβολή του αιτήματος, ο αιτών δηλώνει υπεύθυνα τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος κατοικία του. Η εν λόγω δήλωση δεν δύναται να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής του επιδόματος. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή είναι ιδιόκτητη, είτε μισθώνεται, είτε έχει παραχωρηθεί δωρεά.