Ασφαλιστικές: Διπλό όφελος από το ράλι μετοχών-ομολόγων

Πώς ενισχύονται τα χαρτοφυλάκια των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών από τις πρόσφατες κινήσεις στις αγορές. Το «κλειδί» των επιδόσεων και ποιος είναι τώρα ο πονοκέφαλος της αγοράς.

Ασφαλιστικές: Διπλό όφελος από το ράλι μετοχών-ομολόγων

Διπλό όφελος προκύπτει για τις ασφαλιστικές εταιρείες από το ράλι που σημειώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα -λίγο πριν το κλείσιμο της φετινής χρονιάς- οι τιμές των μετοχών και κυρίως των ομολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το «κλειδί» της όλης υπόθεσης έγκειται στο ότι ενώ μέχρι προ δύο ή τριών μηνών, οι αναλυτές προέβλεπαν πως η μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ξεκινούσε κάπου προς τα τέλη του 2024, σήμερα στοιχηματίζουν ότι θα δούμε τις πρώτες σχετικές κινήσεις είτε μέχρι τον Μάρτιο είτε, έστω, μέχρι τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

Η ουσία είναι πως η μεταστροφή των προβλέψεων οδήγησε σε νέα άνοδο τις τιμές των ομολόγων και των μετοχών, με την απόδοση (yield) των δεκαετών ελληνικών χρεογράφων να υποχωρεί από το 4,2% στο 3,1%.

Γενικότερα, από την αρχή του έτους, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει διψήφιο ποσοστό αύξησης (o δείκτης S&P Greece Sovereign Band Index παρουσιάζει κέρδη 12,1%), ενώ σημαντική άνοδο (συνήθως μικρότερου ύψους) έχουν σημειώσει και οι ομολογιακοί τίτλοι των άλλων χωρών του Δυτικού κόσμου. Παράλληλα, κέρδη εμφανίζουν φέτος τα διεθνή χρηματιστήρια, με αυτό της Αθήνας να συγκαταλέγεται στα πρώτα με τις υψηλότερες επιδόσεις.

Ο συνδυασμός των παραπάνω έχει επηρεάσει με δύο θετικούς τρόπους τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο εγχώριο θεσμικό επενδυτή:

  • Πρώτον, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις αποτιμήσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιρειών στις 31/12/2023, με δεδομένο ότι πάνω από το 50% αυτών είναι τοποθετημένο -άμεσα ή έμμεσα μέσα από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων- σε ομολογιακούς τίτλους Ελλάδας και εξωτερικού. Ένα τμήμα αυτών των υπεραξιών θα επηρεάσει θετικά τις κερδοφορίες των εταιρειών και το υπόλοιπο θα ενισχύσει απευθείας τα ίδια κεφάλαιά τους, χωρίς να περάσει μέσα από τις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως. Πέραν αυτού, οι ασφαλιστικές εταιρείες απόλαυσαν για τις νέες επενδύσεις τους μέσα στο 2023 υψηλότερα καταθετικά επιτόκια, μεγαλύτερα «κουπόνια» ομολόγων και υψηλότερες αποδόσεις στα ΕΓΕΔ (Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου), ενισχύοντας έτσι τα έσοδά τους από το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο.
  • Δεύτερον, οι εταιρείες του κλάδου ζωής είτε απέφυγαν είτε έστω περιόρισαν τις ζημίες που κατέγραφαν από τα παλιά συμβόλαια υψηλών ετήσιων εγγυημένων αποδόσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked) είδαν τις αποδόσεις των πελατών τους να ενισχύονται (το ρίσκο στα συμβόλαια αυτά το αναλαμβάνει ο πελάτης), με ό,τι θετικό σημαίνει για τις ασφαλιστικές εταιρείες μια τέτοια εξέλιξη.

Προβληματισμός

Τα θετικά νέα από το μέτωπο των επενδύσεων έρχονται να διασκεδάσουν τη δυσφορία των εταιρειών από το αμιγώς ασφαλιστικό τους αποτέλεσμα μέσα στη χρονιά. Όσο και αν το ύψος των ζημιών που υπέστησαν από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας κυμάνθηκε τελικά αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (μάλιστα σημαντικό τμήμα αυτών θα καλυφθεί από τους αντασφαλιστές του εξωτερικού), πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει τόσο η αύξηση της συχνότητας των αποζημιώσεων σε σειρά από κλάδους (π.χ. στο αυτοκίνητο), όσο και από την επίδραση του πληθωρισμού τόσο στο μέσο ύψος των αποζημιώσεων όσο και στις λειτουργικές δαπάνες των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v