Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους στην Ελλάδα περιμένουν αύξηση μισθού

Το 45% των εργαζόμενων εκδηλώνει ανησυχία για τη μισθολογική του κατάσταση και μόλις το 5% των εργαζόμενων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια. Οι προτεραιότητες.

Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους στην Ελλάδα περιμένουν αύξηση μισθού

Με αφορμή την ετήσια έρευνα Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, ο Όμιλος Adecco φέρνει στο προσκήνιο μερικά από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων αλλά και των μη εργαζόμενων στη χώρα μας. Η διεξαγωγή της φετινής έρευνας έχει στόχο να αποτυπώσει και να κατανοήσει τις σύγχρονες εργασιακές τάσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε πέντε βασικά πεδία διερεύνησης, όπως η επίδραση του αυξημένου κόστους ζωής στην αναζήτηση εργασίας, οι προσδοκίες και οι στρατηγικές των εργαζόμενων, η οικονομική τους κατάσταση και οι ανησυχίες που τη συνοδεύουν, καθώς και οι διακρίσεις στον χώρο εργασίας.

H μελέτη της Adecco, Employability 2023, διεξήχθη σε ευρύ κοινό (δείγμα 595 ατόμων) ενώ τα ερωτηματολόγια αναρτήθηκαν σε επιλεγμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπου οι επισκέπτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν με τη μεθοδολογία CAWI (Computer Aided Web Interviewing).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής έρευνας:

Η εργασία πλήρους απασχόλησης βρίσκεται σε ανοδική πορεία για το 56% των ερωτηθέντων, ενώ σταθερή παραμένει η μείωση της ανεργίας, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (68%) αναφέρει πως έχει βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας σε κάποια στιγμή της ζωής του. Εστιάζοντας στην αύξηση των επαγγελμάτων πλήρους απασχόλησης, διακρίνεται άνοδος στην επιθυμία για εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια από τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον χρόνο επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς υπήρξε μείωση από τα 1,2 χρόνια το περασμένο έτος σε λιγότερο από 1 χρόνο το 2023, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους μη εργαζόμενους. Το συγκεκριμένο εύρημα υποδηλώνει τον σημαντικό ρόλο που έχει η διατήρηση της σχέσης με την αγορά, η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών αλλά και οι στοχευμένες ενέργειες αναζήτησης, συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου αναμονής.

Επίσης, αναδεικνύεται η επίδραση της αύξησης του κόστους ζωής στην απόφαση αναζήτησης εργασίας, καθώς το 79% των εργαζόμενων δηλώνει πως έχει επηρεαστεί από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. Παράλληλα, μειώνεται σταθερά το brain drain, καθώς το ποσοστό που αναζητά εργασία στο εξωτερικό διαμορφώνεται στο 16%, με τους ερωτηθέντες να δείχνουν σταθερή προτίμηση στην Ελλάδα.

Έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους φαίνεται να προκαλεί η ανεπάρκεια των μισθών τους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, καθώς και η αίσθηση ότι δεν αμείβονται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους. Πιο αναλυτικά, το 45% των εργαζόμενων εκδηλώνει ανησυχία για τη μισθολογική του κατάσταση και μόλις το 5% των εργαζόμενων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες που αφορούν στην εργασία του.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται έντονα η τάση για εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τις περικοπές στα έξοδα της καθημερινότητας, καθώς το 48% μειώνει τις εξόδους για φαγητό όπως και το delivery. Παράλληλα, υπάρχει και η προσδοκία από το 78% των εργαζόμενων για αύξηση μισθού από τους εργοδότες.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πως ένα στα τέσσερα άτομα στον χώρο εργασίας αναφέρει διακρίσεις σε βάρος εργαζόμενων λόγω διαφορετικότητας (24%), με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σε μικρότερες εταιρείες.

Η ηλικία (51%) και το φύλο (48%) αποτελούν τους συνήθεις λόγους διακρίσεων, ενώ το 49% από τους ερωτηθέντες επισημαίνει πως η κουλτούρα του οργανισμού αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας που ενισχύει αυτές τις διακρίσεις.

Η αναζήτηση εργασίας που προσφέρει ανταγωνιστικό μισθό (33%), προοπτικές εξέλιξης (8%) και ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον (18%), με ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (10%), είναι μερικές από τις προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζόμενων. Επιπλέον, παρατηρείται πως ενώ οι εργαζόμενοι εστιάζουν στις προοπτικές εξέλιξης, οι μη-εργαζόμενοι δίνουν βάρος σε πιο ‘ποιοτικά’ στοιχεία, όπως ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Τέλος, το εργασιακό ήθος, η ικανότητα διαχείρισης του χρόνου και οι επικοινωνιακές δεξιότητες αναδεικνύονται ως βασικά προσόντα για τους εργαζόμενους, καθώς αποτελούν ζωτικής σημασίας δεξιότητες στον σύγχρονο, δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό χώρο. 

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία & Τσεχία, δηλώνει σχετικά: «Διανύουμε μια περίοδο με ιδιαίτερες προκλήσεις, που σηματοδοτείται από την αυξανόμενη πίεση στα νοικοκυριά λόγω πληθωρισμού και ανατιμήσεων, καθώς και από τις επιπτώσεις αυτών στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Η κατανόηση των εργασιακών δυναμικών και η ευελιξία στην προσαρμογή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αύξηση του κόστους ζωής έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των εργαζόμενων, δημιουργώντας βαθιές αλλαγές στην εργασιακή πραγματικότητα και στην κοινωνία. Για ένατη συνεχή χρονιά, η έρευνα 'Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα', από τον Όμιλο Adecco, επιχειρεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την κατανόηση και ανταπόκριση σε αυτές τις προκλήσεις, καθώς και για την προώθηση της συζήτησης σχετικά με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και δυναμικού μέλλοντος στον τομέα της απασχόλησης, με άξονα την τεχνογνωσία και τις ανθρώπινες αξίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v