Διακοψιμότητα: Με τροπολογία αποτράπηκαν τα πρόστιμα στη βιομηχανία

Αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών τις πληρωμές ΦΠΑ 6%, αντί για 24%, σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια που κόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ασάφεια για το καθεστώς που θα ισχύσει στη συνέχεια.

Διακοψιμότητα: Με τροπολογία αποτράπηκαν τα πρόστιμα στη βιομηχανία

Επιλύεται προσωρινά με νομοθετική ρύθμιση η διαφωνία μεταξύ ΑΑΔΕ και ΑΔΜΗΕ για τον ΦΠΑ της διακοψιμότητας, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες της στήλης «Χαμαιλέων» από τις 17 Νοεμβρίου.

Με τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», καλύπτεται η καταβολή από τη βιομηχανία ΦΠΑ 6% για υπηρεσίες διακοψιμότητας προς τον ΑΔΜΗΕ. Η ρύθμιση, σύμφωνα με την τροπολογία, αφορά στις συναλλαγές που έχουν προηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, τι θα ισχύει από δω και πέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να πάρει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ύψος του ΦΠΑ με το οποίο θα τιμολογεί στο εξής τις υπηρεσίες διακοψιμότητας.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μία «σολομώντεια λύση», που θεραπεύει το πρόβλημα που είχε ανακύψει για τις βιομηχανίες, οι οποίες θα έπρεπε να καταβάλουν στον δημόσιο κορβανά μεγάλα ποσά υπολογίζοντας ΦΠΑ 24% και όχι 6% που πλήρωσαν. Εξακολουθεί, όμως, να υφίσταται η ασάφεια για το θέμα αυτό και κυρίως αν η διακοψιμότητα είναι υπηρεσία ή δημόσιο αγαθό, όπως το ρεύμα.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα ανακινήθηκε όταν η ΑΑΔΕ σε ελέγχους που έκανε, εντόπισε τα σχετικά τιμολόγια της βιομηχανίας με τον χαμηλό ΦΠΑ για τη διακοψιμότητα. Ο ΑΔΜΗΕ από το 2017 τιμολογούσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία με 6% ΦΠΑ, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για υπηρεσία αλλά για δημόσιο αγαθό, όπως το ρεύμα, που πράγματι έχει ανάλογο χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

Καθώς οι δύο πλευρές, ΑΑΔΕ και ΑΔΜΗΕ, επέμεναν ανυποχώρητες ως προς την ορθότητα των απόψεών τους, αποφασίστηκε προφανώς από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών η συγκεκριμένη ρύθμιση με έναν και μόνο στόχο: να μην επιβαρυνθούν τελικά οι βιομηχανίες που παρείχαν διακοπτόμενο φορτίο με προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Βέβαια, στην τροπολογία η διακοψιμότητα εντέχνως χαρακτηρίζεται ως υπηρεσία, γεγονός που ερμηνεύεται ότι για τις φορολογικές αρχές έτσι θα εκλαμβάνεται, άρα θα πρέπει στο εξής να φορολογείται με ΦΠΑ 24%. Ωστόσο, δεν προβλέπεται στη ρύθμιση ρητή και οριστική διευθέτηση του ζητήματος, το οποίο παραπέμπεται σε γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της τροπολογίας.

«Η είσπραξη και απόδοση προς Δημόσιο, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή που έχει γίνει μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου κατ’ εφαρμογή των άρθρων 143 και Ι43Α του ν. 4001/2011 (Α 179), καλύπτει πλήρως τη φορολογική υποχρέωση, ως προς Φ.Π.Α., που γεννήθηκε σε σχέση με τις τιμολογηθείσες υπηρεσίες. Δηλώσεις Φ.Π.Α. για περιόδους μέχρι την έναρξη του παρόντος, οι οποίες περιλαμβάνουν συναλλαγές του πρώτου εδαφίου, είναι ακριβείς ως προς εφαρμοστέο συντελεστή για τις εν λόγω συναλλαγές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v