Ενστάσεις των ξενοδόχων για «τέλος ανθεκτικότητας» και Airbnb

Οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο για λανθασμένο διαχωρισμό καταλυμάτων και υπερφορολόγηση της ξενοδοχίας. Οι «γκρίζες» ζώνες στις ρυθμίσεις που αφορούν τα Airbnb.

Ενστάσεις των ξενοδόχων για «τέλος ανθεκτικότητας» και Airbnb

Για «γκρίζα» σημεία που χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αναδεικνύοντας… αστοχίες σχετικά με την επιβολή του «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και βίλες.

«Ο διαχωρισμός των καταλυμάτων είναι άστοχος σε πολλαπλά επίπεδα. Οι διατάξεις είναι εκτός τουριστικής αγοράς. Για μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ. επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ για το διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου, τη στιγμή που υπάρχουν αντίστοιχες μονοκατοικίες 50, 60 ή και 70 τ.μ. με ιδιωτική πισίνα και τιμή διανυκτέρευσης 300 και 500 ευρώ και στις οποίες θα επιβληθεί τέλος 1,5 ευρώ», επισημαίνουν πηγές της αγοράς.

«Την ίδια στιγμή, ένα 5άστερο ξενοδοχείο με τιμή δωματίου τα 80 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12,5% της τιμής δωματίου. Υπάρχουν περιπτώσεις που το τέλος θα αντιστοιχεί στο 15%-20% της τιμής πώλησης ενός δωματίου σε ξενοδοχείο. Με το νέο νομοσχέδιο, μάλιστα, ο φόρος διαμονής που μετατρέπεται σε τέλος ανθεκτικότητας είναι υπερδιπλάσιος για κάποια καταλύματα», προσθέτουν. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο “αβαντάρει” άλλες λύσεις στον κλάδο της διαμονής. Με τον τρόπο αυτόν κατακεραυνώνεται ο κλάδος της φιλοξενίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σωστότερος διαχωρισμός, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, θα έπρεπε να γίνει επίσης τόσο σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής όσο και σε επίπεδο χρονικής περιόδου.

«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται το ίδιο τέλος σε ένα 5άστερο κατάλυμα που βρίσκεται στη Σαντορίνη και σε ένα 5άστερο κατάλυμα που βρίσκεται στην Κω. Όπως επίσης, δεν είναι δυνατόν ένα ξενοδοχείο να καλείται να καταβάλει το ίδιο τέλος τον Μάιο που έχει μία τιμή δωματίου “X” και το ίδιο τέλος τον Αύγουστο που έχει μια διαφορετική τιμή», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι η σεζόν σε κανέναν προορισμό δεν διαρκεί 8 μήνες. «Είναι άκυρο να επιβάλλουν έναν περιβαλλοντικό φόρο μόνο σε έναν κλάδο του τουρισμού. Γιατί, για παράδειγμα, δεν επιβάλλεται τέλος 5 ευρώ ανά αεροπορικό εισιτήριο, δεδομένου ότι τα αεροπλάνα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον;», λένε.

«Έχουμε καταθέσει από καιρό στα αρμόδια υπουργεία την πρόταση ο φόρος αυτός να εφαρμοστεί μόνο για τους μήνες της υψηλής ζήτησης, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος έθεσε και ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

«Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι οποιοσδήποτε φόρος μπαίνει, ειδικά σε μια συγκυρία με πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη για τα ξενοδοχεία και με σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι βάσει του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο τέλος το διάστημα Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου.

«Τιμωρούν την επιτυχία του κλάδου. Υπάρχει έλλειψη εκτίμησης της προσφοράς του ξενοδοχειακού κλάδου στην ελληνική οικονομία. Είναι ρίσκο να υπερφορολογήσεις έναν κλάδο και να τον μετατρέψεις σε “εισπράκτορα”. Πυροβολείς το προϊόν σου», επισημαίνει στο Euro2day.gr η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Πάντως, όπως τονίζουν, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, αποκτά θετικό πρόσημο, καθώς για πρώτη φορά η επιβάρυνση αυτή θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Από φόρο που έπρεπε να καταργηθεί, πήγαμε σε τέλος που σημαίνει επί της ουσίας ανταποδοτικότητα. Άλλωστε, αυτό θέλαμε από το 2017. Όμως, το τέλος πρέπει να κατευθυνθεί και σε ανάγκες υποδομών. Προφανώς και είναι υψηλό το τίμημα και θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη αναλογικότητα», επισημαίνουν.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ενστάσεις καταγράφονται, πάντως, και ως προς το πλαίσιο που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Για περισσότερα από δέκα χρόνια το ΞΕΕ, ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας για θέματα τουρισμού, αναδεικνύει με σειρά μελετών, ερευνών και εκδηλώσεων διαλόγου, τις δυσμενείς επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός σοβαρού ρυθμιστικού πλαισίου για τη δραστηριότητα. Γι’ αυτό και σε σχέση με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις έχουμε επισημάνει την υποχρέωση περαιτέρω ενίσχυσής τους», αναφέρει ο Αλ. Βασιλικός.

«Πρώτον, με το να υποχρεούνται τουριστικά καταλύματα οι πολυκατοικίες ή τα συγκροτήματα κατοικιών που διατίθενται στο σύνολό τους για βραχυχρόνια μίσθωση να αδειοδοτηθούν υπό τις υπάρχουσες μορφές καταλυμάτων, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και όπως είναι αναγκαίο να γίνει για τη διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού. Δεύτερον, με τη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών προκειμένου να διασφαλίζονται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και τους ενοίκους των πολυκατοικιών που αναπτύσσεται σχετική δραστηριότητα και να προστατευτεί η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Τρίτον, να θεσπιστεί ετήσιο όριο 60 ημερών για την άσκηση της δραστηριότητας, έτσι ώστε να μεταφερθούν ακίνητα από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη μακροχρόνια, ανακουφίζοντας τους πολίτες στο στεγαστικό πρόβλημα που υφίστανται, λόγω των υψηλών ενοικίων. Κι ακόμη περισσότερο να βοηθηθούν τα νησιά που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων», κατέληξε.

Μάλιστα, οι επιχειρηματίες του κλάδου χαρακτηρίζουν «άστοχη» την επιβολή ΦΠΑ μόνο στο εισόδημα που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή και περισσότερα ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση. «Φοβόμαστε να τα βάλουμε με έναν άνθρωπο που έχει 1 ή 2 ακίνητα και τα διαθέτει προς βραχυχρόνια μίσθωση. Τώρα όποιος διαθέτει 3 ή και 4 ακίνητα θα τα δηλώνει σε διαφορετικό ΑΦΜ. Αν κάποιος λειτουργεί επιχειρηματικά, πρέπει να αντιμετωπίζεται επιχειρηματικά», επισημαίνουν πηγές της αγοράς.

Σημειώνεται ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθορισμού γεωγραφικών περιοχών όπου θα ισχύσουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας. Η ενεργοποίηση των εν λόγω περιορισμών θα γίνει με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v