Πέρασε πάνω από τον πήχη του 2019 η τουριστική Αθήνα

Ανοδο 13% εκτιμάται ότι θα καταγράψει η ελληνική πρωτεύουσα το 4ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το 2019, ως προς τις διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

Πέρασε πάνω από τον πήχη του 2019 η τουριστική Αθήνα

Στον χάρτη των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων καθιερώνεται σταδιακά η Αθήνα, η οποία το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατάφερε να ανακάμψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα και να ηγηθεί του σχετικού top 10 σε επίπεδο διεθνών αφίξεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, διατηρώντας αυτή τη δυναμική και για το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της CityDNA, η οποία βασίζεται στα πιο πρόσφατα δεδομένα κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων που έχει στη διάθεσή της η ForwardKeys, οι κορυφαίοι αστικοί προορισμοί στη Νότια Ευρώπη πλησιάζουν τα προ της πανδημίας επίπεδα το δ’ τρίμηνο του 2023, με τη Λισαβόνα να κρατάει τα πρωτεία, σημειώνοντας άνοδο 13% συγκριτικά με το 2019, και να αναρριχάται μία θέση φτάνοντας στην κορυφή. Η Αθήνα έπεται στη δεύτερη θέση με άνοδο 13% σε σχέση με πέρυσι, έχοντας χάσει μία θέση συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο, ενώ στην τρίτη θέση παραμένει η Μαδρίτη, με αύξηση 9% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ανοδική είναι επίσης η πορεία που διαγράφουν Κωνσταντινούπολη στο συν 4% και Μιλάνο στον συν 2%, ενώ στον αντίποδα το Λονδίνο (-2%), το Δουβλίνο (-2%) και η Ρώμη (-3%) προβλέπεται ότι θα πλησιάσουν τα προπανδημικά νούμερα, διατηρώντας, ωστόσο, το αρνητικό πρόσημο. Με μείον σε σχέση με το 2019 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν το δ’ τρίμηνο του έτους οι διεθνείς αφίξεις και σε Παρίσι (-6%), Βαρκελώνη (-11%).

Όπως επισημαίνεται, δε, οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να συνεχίσουν να πρωτοστατούν στην υψηλότερη κατάταξη ως προς την ανάκαμψη σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Σε ό,τι αφορά το γ’ τρίμηνο, η Αθήνα στην πρώτη θέση της κατάταξης ήταν η μοναδική πόλη που σημείωσε άνοδο, στο 6%, σε σχέση με το 2019, με τη Λισαβόνα να ακολουθεί και να βρίσκεται στα προ πανδημικά νούμερα. Όλα τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης (Μαδρίτη, Μιλάνο, Κωνσταντινούπολη, Δουβλίνο, Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι και Ζυρίχη) παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 2019, με την πτώση να κυμαίνεται μεταξύ -3% και -15%.

«Η προσφορά θέσεων για διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη έφτασε σχεδόν σε επίπεδα πριν από την πανδημία κατά το γ’ τρίμηνο και είναι σε ανοδική τάση πριν από το δ’ τρίμηνο», αναφέρεται. «Αυτή η αύξηση της προσφοράς έχει μέχρι στιγμής καλυφθεί από μια διαρκή αύξηση της ζήτησης, η οποία αναμένουμε ότι θα ωθήσει πολλούς προορισμούς σε προ πανδημικά νούμερα», επισημαίνεται.

Η εξερχόμενη αγορά της Ισπανίας ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Συγκεκριμένα, οι αναχωρήσεις προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κατά 6% υψηλότερες σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019. Επιπλέον, βάσει των στοιχείων, σημάδια ανάκαμψης δείχνουν και τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, με τις κρατήσεις αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε προ πανδημίας επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v