Αξιοσημείωτα, αλλά μόνο έμμεσα είναι τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, εστιάζοντας στο ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των εποπτικών δεικτών από το γεγονός αυτό.
«Η EIOPA (Ευρωπαϊκή εποπτική αρχή) δεν είχε αξιολογημένα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως «σκουπίδια», αλλά τα είχε ενταγμένα στην ίδια κατηγορία της απουσίας κινδύνου (risk free rate) όπως και τα υπόλοιπα της Ευρώπης, θεωρώντας πως δεν υπάρχει πιθανότητα να πτωχεύσει χώρα της Γηραιάς Ηπείρου. Άρα, η επικείμενη ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων δεν θα αλλάξει το συντελεστή στάθμισης του κινδύνου και έτσι δεν θα ευνοήσει τους εποπτικούς δείκτες των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της αγοράς, το οποίο συμπληρώνει:
«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τη σύνθεση των επενδύσεων κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, πλην όμως θεωρώ ότι για πολλές από αυτές, σχετικά περιορισμένο τμήμα αυτών -είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων- είναι τοποθετημένο σε ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Με βάση άλλωστε τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, περίπου το 60% των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών αφορά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού και το ζητούμενο είναι το κατά πόσο αυτό θα διαφοροποιηθεί από το 2024, όταν η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει και τυπικά (επίκειται η κίνηση της Fitch) την επενδυτική βαθμίδα.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι κάποια στροφή προς τα ελληνικά assets θα υπάρξει καθώς πέρα από την επενδυτική βαθμίδα θα επηρεάσουν και άλλες εξελίξεις όπως η υπεραπόδοση της οικονομίας έναντι της Ευρώπης, τα υψηλότερα yields (αποδόσεις) των ελληνικών ομολόγων με εξαίρεση αυτών της Ιταλίας, η πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, καθώς και το γεγονός ότι η χώρα έχει κλειδωμένα χαμηλά επιτόκια για πολλά χρόνια ακόμη».
Παρόλα αυτά, οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν σημαντική υπόθεση τα έμμεσα οφέλη που θα προκύψουν για τις εταιρείες του κλάδου. «Αναμφίβολα, η επενδυτική βαθμίδα επιδρά πτωτικά στη διαμόρφωση των επιτοκίων, ανοδικά στις αποτιμήσεις των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων και φυσικά συμβάλλει ως ένα βαθμό στην προσέλκυση επενδύσεων στην οικονομία, όπως επίσης και στην πορεία του ΑΕΠ. Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο ασφαλιστικός κλάδος έχει να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από μια ενδεχόμενη ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η επενδυτική βαθμίδα επίσης συντελεί και στην προσέλκυση επενδύσεων στον ίδιο τον κλάδο, με πρόσφατο παράδειγμα το deal μεταξύ της Unicredit και της Alpha Bank, μέρος του οποίου ήταν η εξαγορά του 51% της Alpha Life από τους Ιταλούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.