Eurobank: Μικτά μηνύματα από τους ελληνικούς οικονομικούς δείκτες

Eνα από τα βασικά χαρακτηριστικά της επέκτασης της οικονομίας είναι ότι η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι η εγχώρια παραγωγή, διευρύνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας

Eurobank: Μικτά μηνύματα από τους ελληνικούς οικονομικούς δείκτες

Την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τους εθνικούς λογαριασμούς του πρώτου τριμήνου 2023. Η ελληνική οικονομία από το τρίτο τρίμηνο 2020 βρίσκεται σε φάση επέκτασης, ξεπερνώντας σε όρους πραγματικού ΑΕΠ τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 6,4% (2,4% στην Ευρωζώνη), αναφέρει ανάλυση στο οικονομικό δελτίο 7 Ημέρες Οικονομία της Eurobank.

Η μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας τα 10 τελευταία τρίμηνα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, όπως του ελατηρίου της τεχνικής ανάκαμψης μετά το πρώτο lockdown και την τεχνική ύφεση του δευτέρου τριμήνου 2020 (-13,4% και -15,6% σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση αντίστοιχα), των εκτεταμένων δημοσιονομικών-νομισματικών μέτρων στήριξης που συνέβαλαν στη διατήρηση της μεταπανδημικής ζήτησης σε υψηλά επίπεδα και της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που βελτίωσε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο δελτίο 7 Ημέρες Οικονομία, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εν λόγω επίδοσης ήταν ότι η εγχώρια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι η εγχώρια παραγωγή (=εισόδημα) με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 9,7% του ΑΕΠ το 2022 από 1,5% το 2019.

Αναμφισβήτητα, ένα ποσοστό από την αύξηση του εξωτερικού ελλείμματος οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες όπως η υψηλή άνοδος των τιμών ενέργειας το 2022. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου brent ανά βαρέλι, από τα $64,6 το 2019 μειώθηκε στα $41,6 το 2020, ενώ στη συνέχεια ενισχύθηκε στα $71,5 και $100,6 το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Ωστόσο τα μηνύματα από τους δείκτες συγκυρίας και οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο 2023 είναι μικτά.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v