Σε έξι προκλήσεις που θα απασχολήσουν την επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (φωτ.), στο πλαίσιο του 23ου συνεδρίου της Ύδρας.
Ειδικότερα ο κος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε:
- Πρώτον, στον πληθωρισμό, ο οποίος επηρεάζει μεταξύ άλλων τις επενδύσεις, τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις αλλά και την ικανότητα των πολιτών να ασφαλιστούν.
- Δεύτερον, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου κάθε ασφαλιστική εταιρεία καλείται να αποφασίσει πού θα επενδύσει και σε ποιον χρόνο.
- Τρίτον, στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, το οποίο αποτελεί πλέον κομβικό ζήτημα της καθημερινής μας ζωής.
- Τέταρτον, στην υιοθέτηση των ESG κριτηρίων σε έναν κλάδο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και έχει άμεση σχέση με την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
- Πέμπτον, στο ζήτημα της προσέλκυσης νέων ταλαντούχων εργαζομένων στον κλάδο, ο οποίος σήμερα δεν θεωρείται ελκυστικός, αν και αντίθετα παρουσιάζει μεγάλο και πολύπλευρο ενδιαφέρον.
- Έκτον, στο κανονιστικό πλαίσιο (regulation) όπου μπορεί μεν να παράγεται επιθυμητό αποτέλεσμα, πλην όμως είναι ένα τεράστιο σύστημα που θέτει κανονισμούς και τεράστια υποχρεωτική πληροφόρηση, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας τα ασφαλιστικά προϊόντα να γίνονται πιο ακριβά για τους πελάτες και οι επενδύσεις λιγότερο αποδοτικές. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, ίσως με αυτό τον τρόπο κατευθύνουμε ένα μέρος του κόσμου σε άλλους φορείς εκτός κλάδου.
Οι προοπτικές
Ο Αλ. Σαρρηγεωργίου αφού εστίασε στο χαμηλό ποσοστό διείσδυσης του κλάδου στην Ελλάδα, θεώρησε ως σημαντικό το ανακοινωθέν κίνητρο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης ακινήτου για φυσικές καταστροφές, προσθέτοντας ότι «μας εξέπληξε γιατί τα υπόλοιπα κόμματα δεν υποστήριξαν το μέτρο. Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό».
Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν και άλλα κίνητρα, συμπληρώνοντας πως πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων παραμένει ανασφάλιστο και ότι επίσης τη μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλιση την έχουν άτομα με χαμηλά εισοδήματα.