Σύστημα ελέγχου πρόσβασης στα νοσοκομεία (gatekeeping) αναμένεται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο. Θα βασιστεί στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και του οικογενειακού γιατρού, με σκοπό να περιοριστεί η νοσοκομειοκεντρική φυσιογνωμία του ελληνικού συστήματος Υγείας.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.
Στην έκθεση αναφέρεται πως η χώρα μας έχει σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα Υγείας, με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και τις ιδιωτικές πληρωμές των νοικοκυριών να βρίσκονται στα ύψη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι πληρωμές που πραγματοποιούν οι ασθενείς από την τσέπη τους είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
"Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι νοσοκομειακό, με τις δαπάνες θεραπευτικής περίθαλψης να επικεντρώνονται στη νοσηλεία", σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αίσθηση προκαλεί η παρατήρηση πως η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των κρατών - μελών σε δημόσιες δαπάνες για φάρμακα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, οι δημόσιες δαπάνες για μακροχρόνια και προληπτική φροντίδα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη μακροχρόνια περίθαλψη.
"Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πρόσφατα υιοθετημένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, για να μειώσει την εξάρτηση από τη νοσοκομειακή περίθαλψη και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης", επισημαίνεται στην έκθεση.
Οι συντάκτες της, ωστόσο, προειδοποιούν πως η πλήρης ανάπτυξη της μεταρρύθμισης αυτής παρεμποδίζεται από την έλλειψη οικογενειακών γιατρών, καθώς ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό.
Έλεγχος πρόσβασης
Όπως αναφέρουν, θα απαιτηθεί επαρκής κάλυψη για την πλήρη εισαγωγή ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος βασισμένου στο σύστημα ελέγχου της πρόσβασης στα νοσοκομεία (gatekeeping), που θα νομοθετηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2023.
Για το σκοπό αυτό, απαιτούνται ισχυρότερα κίνητρα για την επέκταση του αριθμού των οικογενειακών γιατρών για την επίτευξη πλήρους πληθυσμιακής κάλυψης και εγγραφής πληθυσμού, η οποία θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση επαρκούς και ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τον πληθυσμό.
Για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή πληθυσμού.
ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr