Την εξυγίανση του αδύναμου τμήματος των δανειακών χαρτοφυλακίων, επιστρατεύοντας το εργαλείο του discount pay off (DPO), προωθούν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) σε συνεργασία με νέες πλατφόρμες χρηματοδότησης, ουσιαστικά εταιρείες finance.
Ο στόχος διπλός: αφενός, η διευκόλυνση -μέσω «βαθιού» κουρέματος- των δανειοληπτών (φυσικών προσώπων αλλά και μικρών εταιρειών) που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, αφετέρου, η μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων, άρα μέρους του ιδιωτικού χρέους, είτε πρόκειται για τιτλοποιημένο είτε έχει πωληθεί σε funds.
Ο μηχανισμός των DPOs
Το εργαλείο του discount pay off λειτουργεί ως εξής: ένας δανειολήπτης με δάνειο το οποίο έχει τιτλοποιηθεί και το παρακολουθεί μία εκ των εταιρειών διαχείρισης θα έχει τη δυνατότητα, υπό τον αυστηρό όρο ότι δεν θα είναι επιλέξιμος για χρηματοδότηση από τράπεζα (σ.σ. εξαιτίας της εισοδηματικής και οικονομικής του κατάστασης), να έρθει σε συμφωνία με τον servicer, με στόχο την αποπληρωμή με κούρεμα έως 50%. Για να επιτύχει το εν λόγω κούρεμα θα χρειαστεί χρηματοδότηση, την οποία θα λάβει από εξειδικευμένες πλατφόρμες και εταιρείες finance, οι οποίες δεν λειτουργούν με τα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών.
Οι εν λόγω εταιρείες θα συνεργάζονται με τους servicers. Αφού, λοιπόν, ο δανειολήπτης συμφωνήσει με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων το ύψος του κουρέματος, εν συνεχεία θα αιτηθεί στις ειδικές πλατφόρμες χρηματοδότησης, θα λάβει το ποσό και θα αποπληρώσει το δάνειο. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει να χρωστάει στις εξειδικευμένες εταιρείες finance, λιγότερα, όμως, (σ.σ. έως και 50%) σε σχέση με την αρχική οφειλή του δανείου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εξειδικευμένες πλατφόρμες θα χρηματοδοτούν και θα δίνουν το νέο δάνειο για διαχείριση στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες
Κι ενώ η συνεργασία των servicers με τις εξειδικευμένες πλατφόρμες χρηματοδότησης έχει ήδη ξεκινήσει σε πιλοτικό βαθμό και αναμένεται να λάβει σταθερή ροή από το καλοκαίρι και μετά, το εργαλείο του discount pay off θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από τις τράπεζες, σε μικρότερο, όμως, βαθμό.
Πηγές με γνώση της διαδικασίας επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι οι τράπεζες έχουν κρατήσει στους ισολογισμούς τους «καλά» δάνεια, άρα ακόμη κι αν ένα ποσοστό των δανειοληπτών εμφανίσει σημάδια κόπωσης στην εξυπηρέτηση, προχωρούν οι ίδιες σε ρυθμίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο εργαλείο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από τις τράπεζες, με τη διαφορά ότι το ύψος του κουρέματος θα είναι μικρότερο σε σχέση με τα τιτλοποιημένα δάνεια, τα οποία διαχειρίζονται οι servicers.