Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφάπαξ κλιμακωτό επίδομα ανακοινώνεται για τους συνταξιούχους

Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου οδηγεί σε διορθωτική κίνηση για τους συνταξιούχους. Προχωρά η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, μειώνονται οι τιμές αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Εφάπαξ κλιμακωτό επίδομα ανακοινώνεται για τους συνταξιούχους

Τις πρώτες νίκες στη μάχη του φυσικού αερίου καταγράφει η Ε.Ε, φτάνοντας στα μέσα Φεβρουαρίου με τις αποθήκες γεμάτες σε ποσοστό 75%, έχοντας περιορίσει παράλληλα σε μονοψήφιο ποσοστό τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στο χθεσινό Eurogroup παρουσιάστηκαν στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, δείχνουν:

  1. Μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 25% στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022 σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας.
  2. Υποχώρηση των εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία στο 7,5% των συνολικών εισαγωγών τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2023 σε σχέση με 35% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
  3. Οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν από 20% το 2021 σε 42%.
  4. Οι αποθήκες είναι στο 75% γεμάτες, οριακά χαμηλότερα από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Παράλληλα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί ουσιαστικά στα 51,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (χθεσινό κλείσιμο), όταν είχαν ξεπεράσει τα 340 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο και κυμαίνονταν σε ένα εύρος 100-150 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα ρίσκα παραμένουν αλλά τα εφιαλτικά σενάρια των προηγούμενων μηνών δεν επαληθεύτηκαν διαπίστωσε το Eurogroup.

Με αυτά τα δεδομένα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσε και πάλι χθες τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, τα οποία είχαν λάβει τους προηγούμενους μήνες στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και τα οποία σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel άγγιξαν τα 792 εκατ. ευρώ. Παραπάνω από το ένα τρίτο των συνολικών μέτρων ή 268 δισ. ευρώ (7,5% του ΑΕΠ) έχουν την υπογραφή της γερμανικής κυβέρνησης, 10,3 δισ. ευρώ αφορούν στη Μ. Βρετανία και ακολουθούν με 99,3 δισ. ευρώ η Ιταλία και με 92,1 δισ. ευρώ η Γαλλία. Στη σχετική κατάταξη η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη θέση, με μέτρα στήριξης 9,5 δισ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα έχει ήδη προσαρμόσει από τον Φεβρουάριο τις επιδοτήσεις στο ρεύμα (μόνο υπό την προϋπόθεση μείωσης της κατανάλωσης η επιδότηση για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh) και το φυσικό αέριο (χωρίς επιδότηση), με το υπουργείο Ενέργειας να περιορίζει δραστικά το ύψος τους μετά την αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου.

Σήμερα πάντως ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ένα ακόμα πακέτο στήριξης για τους συνταξιούχους, ανακοινώνοντας εφάπαξ κλιμακωτό επίδομα σε όσους συνταξιούχους δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους ή διαπίστωσαν οριακές αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, όταν 1,4 εκατ. συνταξιούχοι έλαβαν στο τέλος Ιανουαρίου αυξήσεις 7,75%.

Η νέα παρέμβαση χρηματοδοτείται από τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει και από την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, για τις οποίες η παραδοχή του προϋπολογισμού αφορούσε σε μέση τιμή 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας παράλληλα δίνει ανάσα στην οικονομία της ευρωζώνης, η οποία φαίνεται να αποφεύγει την ύφεση με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν να αφορούν επέκταση κατά 0,9% φέτος (1,2% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις χειμερινές εκτιμήσεις). Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η αποκλιμάκωση είναι αισθητή σε επίπεδο προβλέψεων αλλά οι αυξήσεις των τιμών κυρίως στα τρόφιμα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Ο μέσος εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται στο 4,5% στην Ελλάδα και στο 5,6% στην ευρωζώνη φέτος, με προοπτική περαιτέρω μείωσης στο 2,4% και 2,5% αντίστοιχα το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v