Ασφαλιστικές: Χρονιά «εσωστρέφειας» το 2023

Οι χαμηλές προσδοκίες για σημαντική αύξηση της παραγωγής και οι κινήσεις για ψηφιοποίηση εργασιών και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Οι εκτιμήσεις για τα τιμολόγια.

Ασφαλιστικές: Χρονιά «εσωστρέφειας» το 2023

Με τις προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής μέσα στο 2023 να είναι σαφώς περιορισμένες, οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα δώσουν έμφαση μέσα στη χρονιά στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των εργασιών τους, καθώς και σε κινήσεις που ως στόχο θα έχουν να διευρύνουν τα δίκτυά τους και να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους.

«Οι εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον των εταιρειών δεν αναμένεται να είναι σπουδαίες, καθώς όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια νέα χρονιά που θα κινηθεί αρκετά κοντά στα επίπεδα του 2022. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αποτελέσει μια… χαμένη χρονιά, καθώς οι εταιρείες θα δώσουν έμφαση στο πώς θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους σε ό,τι αφορά τόσο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών όσο και το κόστος τους», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Κοινή αντίληψη αποτελεί ότι το 2022 κύλησε σε ένα επίπεδο παραγωγής που κυμάνθηκε πολύ κοντά σε εκείνο της προηγούμενης χρονιάς, παρά το γεγονός ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 6% και του ονομαστικού ΑΕΠ γύρω στο 14%. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπου η ασφαλιστική παραγωγή υποαπέδωσε σε σχέση με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, πράγμα που απασχολεί έντονα τα στελέχη της αγοράς.

Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται πως θα διαφοροποιηθεί σημαντικά μέσα στο 2023. Οι επιπτώσεις από τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων αδυνατίζουν τα πορτοφόλια πολλών καταναλωτών και δυσκολεύουν τις πωλήσεις των ασφαλιστικών προϊόντων. Προς την ίδια κατεύθυνση πολύ πιθανόν να επηρεάσουν και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που προβλέπεται να διεξαχθούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (έχει παρατηρηθεί κατά το παρελθόν ότι σε προεκλογικές περιόδους επικρατεί ένα κλίμα αναβλητικότητας από την πλευρά τμήματος των πελατών να συνάψουν νέα -ή και να ανανεώσουν παλαιότερα- συμβόλαια).

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δούμε το 2023 περιορισμένη άνοδο της παραγωγής, η οποία θα οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις τιμολογίων (π.χ. κλάδος οχημάτων, προγράμματα υγείας) και όχι στον όγκο των εργασιών.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και το γεγονός ότι τουλάχιστον μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2023 (μέχρι ουσιαστικά να αρχίσει να πιάνει δουλειά η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή) δεν προβλέπεται να δούμε κάποιο θεσμικό μέτρο στήριξης του κλάδου, από τα τόσα που έχει θέσει προς συζήτηση η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά στο εσωτερικό τους, προκειμένου να προχωρήσουν την ψηφιοποίηση των εργασιών τους και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Πέραν αυτών, πολλή δουλειά έχει να γίνει -με στόχο την εκμετάλλευση συνεργειών και οικονομιών κλίμακας- στις ασφαλιστικές εταιρείες που ενεπλάκησαν σε deals μέσα στο 2022, όπως για παράδειγμα στην Εθνική Ασφαλιστική (μετά την εξαγορά της από το αμερικανικό fund CVC και την αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου), στις Ευρωπαϊκή Πίστη και Allianz (μετά την περυσινή απόφαση για σύμπραξη των δύο ομίλων στην Ελλάδα), αλλά και στις NN Hellas και MetLife (η πρώτη εξαγόρασε τη δεύτερη τον Ιανουάριο του 2022 και βρίσκεται πλέον σε διαδικασία αναζήτησης νέου CEO).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v