Eισφορές: Πρέσινγκ για μείωση της επιβάρυνσης στους επαγγελματίες

Ποιες εναλλακτικές εξετάζουν στο υπ. Εργασίας, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις των φορέων που εκπροσωπούν τους μη μισθωτούς. Τι διεκδικούν οι δικηγόροι. Γιατί θα ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία.

Eισφορές: Πρέσινγκ για μείωση της επιβάρυνσης στους επαγγελματίες

Σενάρια ελάφρυνσης των μη μισθωτών ενόψει της αύξησης των εισφορών που θα επηρεάσει 1,3 εκατ. αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, φαίνεται πως εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι αντιδράσεις από τους φορείς που εκπροσωπούν τους μη μισθωτούς.

Ένα από αυτά είναι να μην καταβληθούν, τουλάχιστον για το 2023, τα 10 ευρώ ανά μήνα που αντιστοιχούν στην εισφορά υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό, στην πράξη, θα οδηγούσε σε σημαντικό περιορισμό της επιβάρυνσης που θα επέλθει από την αύξηση των εισφορών κύριας σύνταξης, επικούρησης και υγείας, κοντά στο 10%. Και αυτό γιατί σχεδόν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιλέγει κάθε χρόνο την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ήτοι 220 ευρώ, που θα ανέλθουν σε 240 ευρώ το 2023. Εάν «κοπούν» τα 10 ευρώ της εισφοράς υπέρ ανεργίας, τότε η όποια επιβάρυνση θα περιοριστεί κατά το ήμισυ.

Οι φορείς - εκπρόσωποι των ασφαλισμένων πάντως εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην επικείμενη αύξηση. Εχθές, σειρά είχαν οι δικηγόροι, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους είχε κηρύξει αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια (12 μ. έως 3 μ.μ.).

Στη συγκέντρωση, πέραν των προέδρων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Γεώργιος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Ρούσκας, πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων, Αθανάσιος Δεβλιώτης, πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χαλκιαδάκης, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του προέδρου Νίκου Γιάννη, ενώ παρόντες ήταν και οι αυτοαπασχολούμενου δικηγόροι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2023 επιβαρύνει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά όλους τους δικηγόρους, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή οικονομική θέση του κλάδου τους.

«Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων (μη θέσπιση ενιαίου κανονισμού παροχών, μη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις άμισθες μαχόμενες δικηγόρους, μη καταβολή πιστωτικών υπολοίπων της παράλληλης απασχόλησης κ.λπ.)», επεσήμανε ο κ. Βερβεσός. Και σημείωσε πως υπάρχουν 16.618 δικηγόροι, από τους οποίους το 1/3 βρίσκεται σε καθεστώς ενεργών ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ, λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Τυχόν πρόσθετη επιβάρυνση στις εισφορές, που υπολογίζεται μεσοσταθμικά στα επίπεδα των 360 ευρώ ετησίως, θα αποτελέσει έναν ακόμα βραχνά για τη δύσκολη χρονιά που έρχεται.

Όσο για τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας και τα σενάρια «παγώματος» στην καταβολή τους, ήδη οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας προσανατολίζονται να ζητήσουν με εισαγγελική παραγγελία να ενημερωθούν για τα ακριβή ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στη ΔΥΠΑ, από την έναρξη καταβολής της συγκεκριμένης εισφοράς, το 2011 έως τώρα, καθώς και για τον τρόπο αξιοποίησης του συγκεκριμένου αποθεματικού.

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων επεδίωξαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να θυροκολληθεί στο υπουργείο Εργασίας ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις υπογραφές 16.618 δικηγόρων της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v