Τον «υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος» αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Αυτή την απάντηση έδωσε στη Βουλή, σε ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Υπό τη σκιά της πρωινής επιχείρησης έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού, η οποία έχασε το σπίτι της για χρέος 15.000 ευρώ σε πιστωτική κάρτα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρώτησε τον υπουργό αν θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των τραπεζών και των funds. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση των πλειστηριασμών, στο πλαίσιο της απόφασης του Αρείου Πάγου.
Στηρίζοντας την ερώτηση, η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε τα εξής δεδομένα:
- Το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ.
- Tα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 κατά 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα 112,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2022 και κατά 10,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022.
- Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.
- Για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων -μεταξύ αυτών και κύριες κατοικίες- ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι.
- Επίσης, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, 55.000 πολίτες ζήτησαν ρύθμιση, με τις τελικές ρυθμίσεις να είναι μόλις 1.498. Ούτε 3 στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση.
- Η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι νομοθετικά προβλέφθηκε η δυνατότητα συμμετοχής κατά βούληση, σημειώνει.
- Τα funds ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ.
- Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας.
Χρ. Σταϊκούρας: Ο «Ηρακλής» πέτυχε
Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ έχουν ρυθμιστεί 746.000 δάνεια και δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμών. Σημείωσε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν πέσει από 44% του συνόλου σε κάτω από 10%, τονίζοντας ότι «ο "Ηρακλής" εκ του αποτελέσματος πέτυχε».
Ειδικά για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού επισήμανε πως έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, δηλώνοντας πως οι επιδόσεις, αν και δεν είναι ικανοποιητικές, είναι καλύτερες από όλα τα σχήματα που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Επίσης αναφερόμενος στην εφαρμογή του «Ηρακλή» παρατήρησε ότι «ο υπουργός Οικονομικών δε έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε ανεξάρτητα όργανα».
Στην αρχή της απάντησής του, ο υπουργός Οικονομικών απαρίθμησε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των οποίων, όπως είπε, διευκολύνθηκαν οι πλειστηριασμοί.
Μεταξύ άλλων, επικαλέσθηκε την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τη μη νομοθέτηση της δυνατότητας των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds και την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας (στις αρχές του 2019). «Οι πολιτικές της περιόδου 2015-2019 καθόρισαν όσα εφαρμόστηκαν στη συνέχεια», είπε.
Ενώ αναγνώρισε τον κίνδυνο αύξησης του ιδιωτικού χρέους («είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη»), ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.
«Ούτε λέξη για τον Πάτση»
Στη δευτερολογία της η κ. Αχτσιόγλου αντέκρουσε το υπουργικό επιχείρημα ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Οταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση παρατείνατε το νομοθετικό πλαίσιο που βρήκατε για ένα έτος και στη συνέχεια καταργήσατε την προστασία πρώτης κατοικίας με τον Πτωχευτικό Νόμο που φέρατε», είπε. Εγκάλεσε, δε, τον κ. Σταϊκούρα επειδή δεν ανέφερε ούτε λέξη για «τα φαινόμενα Πάτση».