Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα απαγορεύει την εξαγωγή καυσόξυλων

Τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης απαγορεύει την εξαγωγή καυσόξυλων. Για ποιο λόγο και μέχρι πότε ισχύει το μέτρο. Τι ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ελλάδα απαγορεύει την εξαγωγή καυσόξυλων

Την απαγόρευση αποστολής προϊόντων υλοτομίας επεξεργασμένων ή μη, από χθες 15 Νοεμβρίου έως και την 1η Μαρτίου 2023, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή.

Το σύνολο των προϊόντων υλοτομίας που θα επιχειρηθεί να εξαχθεί θα κατάσχεται, αναφέρεται στην τροπολογία, σύμφωνα με την οποία τα κατασχεμένα θα παραδίδονται άμεσα στην κατά τόπον Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου αυτά να διατίθενται για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Η παραβίαση της απαγόρευσης ως προς τις εξαγωγές συνιστά λαθρεμπορία, για την οποία θα επιβάλλονται σωρευτικά ως διοικητική κύρωση πρόστιμο ύψους 200 ευρώ ανά κυβικό μέτρο προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να εξαχθεί ή αποδεικνύεται ότι έχει εξαχθεί και ποινή φυλάκισης ενός τουλάχιστον έτους.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας. Στην τροπολογία σημειώνεται πως η ξυλεία χρησιμοποιείται ήδη ως σημαντική εναλλακτική πηγή καύσιμης ύλης, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανάγοντας την εμπορία της σε αντικείμενο προστασίας και ρύθμισης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λαθραίας υλοτόμησης κατά τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που απαγορεύει τις εξαγωγές καυσόξυλων. Σε αντίστοιχη κίνηση έχουν προβεί η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, μετά τον διπλασιασμό των τιμών.

Στη Γερμανία, οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί, στην Ολλανδία τα αποθέματα έχουν ήδη εξαντληθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Ακόμη και στην Ελβετία, όπου ο πληθωρισμός είναι σχετικά ήπιος, η τιμή των καυσόξυλων έχει αυξηθεί πάνω από 40% ενώ η Ρουμανία έθεσε ανώτατα όρια στις τιμές των καυσόξυλων για έξι μήνες.

Στη Δανία, η ζήτηση για ξυλόσομπες αυξάνεται μαζί με την ίδια τη ζήτηση για καυσόξυλα. Ο δανικός ιστότοπος πωλήσεων DBA ανέφερε ότι οι αναζητήσεις για προϊόντα καύσης ξύλου αυξήθηκαν πάνω από 1.300% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ στη Φινλανδία η τιμή του ξηρού ξύλου σημύδας έχει διπλασιαστεί στα 145 ευρώ το κυβικό μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v