Σχέδια Amazon για επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα

Το project smart island που υλοποιεί η Amazon Web Services στην Νάξο θα αποτελέσει την πιλοτική εφαρμογή με στόχο να επεκταθεί και σε άλλα ελληνικά νησιά αλλά και εκτός συνόρων. Τα σχέδια της AWS για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχέδια Amazon για επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα

Ισχυρό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει το project smart island που υλοποιεί η Amazon Web Services στην Νάξο καθώς ήδη έχει εξασφαλίσει 20 συνεργάτες ενώ το ενδιαφέρον έχει εκτοξευθεί μετά την επίσημη παρουσίαση την προηγούμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Αυτό ανέφερε ο Cameron Brooks, Διευθυντής στον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Τομέα της Amazon Web Services μιλώντας κατά την διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Νάξος είναι το πρώτο εγχείρημα το οποίο θα επεκταθεί τόσο σε άλλα ελληνικά νησιά όσο και σε νησιά του εξωτερικού.

Όπως σημείωσε ο κ. Cameron Brooks στόχος είναι να τρέξει το πιλοτικό project στην Νάξο και μετά να επεκταθεί παγκοσμίως. Μάλιστα στα σχέδια της AWS  είναι η επέκταση και σε πόλεις. Αποκάλυψε δε ότι η Νάξος αποτελεί το πρώτο εγχείρημα ενώ θα ακολουθούσαν σύντομα και άλλα. «Έχουμε αρκετά project που ακολουθούν, ωστόσο δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι αυτή τη στιγμή» είπε με νόημα.

Startups

Το έργο έχει γίνει πόλος έλξης νεοφυών επιχειρήσεων που θέλουν να εφαρμόσουν τις καινοτόμες ιδέες τοyς στην Νάξο. «Η Aws είναι μια από τους βασικότερους συνεργάτες των μεγάλων startups» είπε ο κ.  Cameron Brooks τονίζοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία Startup community μέσα από μεγάλη υποστήριξη του οικοσυστήματος.

Πολλές νέες ιδέες έχουν γίνει τμήμα του έργου ενώ νέες εταιρείες θα προστίθενται και κατά τη διάρκεια υλοποίησης του. «Θα πάρουμε  τις λύσεις με Έλληνες  συνεργάτες και στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά ενώ χαρακτήρισε έντονο το ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες που μπορούν να συμμετέχουν στο project. «Μέχρι και χθες νέες εταιρείες ρωτούσαν πως μπορούν να εφαρμόσουν τις δικές τους λύσεις στην Νάξο. Έρχονται όσοι έχουν λύσεις και εμείς έχουμε την τεχνολογία για να ενσωματώνουμε συνεχώς νέα πράγματα» είπε ο διευθυντής της AWS.

Η επιλογή της Ελλάδος

Αναφερόμενος στην επιλογή της χώρας μας για αυτή την επένδυση σημείωσε ότι υπήρξε υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει επιδείξει μεγάλη όρεξη για ψηφιοποίηση.   Όσον αφορά την επιλογή της Νάξου για την ανάπτυξη αυτού του project απάντησε ότι επιλέχθηκε για το μέγεθος, την τοποθεσία, τη συνδεσιμότητα και τη δυνατότητα να επωφεληθεί από το πλήρες φάσμα των πλεονεκτημάτων ενός τέτοιου έργου. Είναι το μεγαλύτερο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, φιλοξενεί 22.000 κατοίκους όλο το χρόνο και υποδέχεται 130.000+ τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της AWS και περισσότερων από 20 πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πλέον καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς. Στο πλαίσιο του Smart Island θα αναπτυχθούν λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών.

 Μεταξύ των εν λόγω λύσεων περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone. Συνολικά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών.

Η ενσωμάτωση των εν λόγω τεχνολογιών θα κάνει τις δημόσιες υπηρεσίες πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές, ενώ στο πλαίσιο του έργου οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς καθώς και τοπικοί παράγοντες από όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας

Ταμείο Ανάκαμψης

Το ενδιαφέρον της AWS και για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που υλοποιούνται στην χώρα μας εξέφρασε ο κ. Brooks. «Πολλά ψηφιακά project του ταμείου ανάκαμψης όπως το g cloud μας ενδιαφέρουν χωρίς ωστόσο να ξέρουμε αν θα κατέβουμε στους διαγωνισμούς. Μπορεί να κατέβουμε με συνεργασίες καθώς οι συνεργασίες είναι στην φιλοσοφία μας» σημείωσε.  

Αναφορικά με τα Smart cities διευκρίνισε ότι η AWS επικεντρώνεται σε όλο τον κόσμο έχοντας μάλιστα ξεκινήσει συζητήσεις και εδώ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ήδη η AWS έχει πραγματοποιήσει έργα όπως  η πλατφόρμα εμβολιασμού emvolio.gov.gr όσο και το Passenger Locator Form που δημιουργήθηκε στις πρώτες μέρες της πανδημίας και  τρέχουν στο AWS Cloud. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v