Ξέραμε ότι μετά τη μεγάλη βουτιά της πανδημίας στην οικονομία θα κάναμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, επεσήμανε ο Τάσος Γιαννίτσης μιλώντας σε πάνελ του Κύκλου Ιδεών. Κατέγραψε στα θετικά ότι το 2022 θα πιάσουμε και θα ξεπεράσουμε το επίπεδο του 2019, ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να δούμε πώς το πετύχαμε αυτό. Στα τρία χρόνια μέχρι σήμερα διαθέσαμε 55 δισ. ευρώ για να στηριχθεί το εισόδημα, το 33% του ΑΕΠ μιας χρονιάς. Με αυτά καταφέρνουμε να είμαστε 10 δισ. πάνω σε ΑΕΠ έναντι του 2019.
Το επίτευγμα αυτό επιτεύχθηκε αναλαμβάνοντας σειρά ρίσκων για το μέλλον αλλά και έχοντας προβληματικό ισοζύγιο πληρωμών. Παράλληλα, έχουμε πληθωρισμό 10% φέτος, αλλά και μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες.
Εδωσε έμφαση στο ότι η μακροχρόνια ανάπτυξη υπολογίζεται μόλις στο 1%, καθώς βιομηχανία και υπηρεσίες αναλώνονται σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες.
Ελαφρά πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Φ. Καραβίας, εκτιμώντας ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 6%. Συμπεριέλαβε στα αρνητικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Κοιτώντας το 2023 μίλησε για ζοφερές προοπτικές στην Ευρώπη. Αυτό θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία, σημείωσε. Οι καιροί απαιτούν δημοσιονομική σύνεση, δεδομένου ότι έχουμε και το θέμα των αμυντικών δαπανών. Πρέπει να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα ή μόνιμου χαρακτήρα και να στηρίξουμε τους αδύναμους, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Ο επικεφαλής της Eurobank εκτίμησε ότι την επόμενη χρονιά η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει το 2%-2,5%.
Για τον Ν. Βέττα του ΙΟΒΕ τα φετινά δεδομένα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν θα έχουμε ύφεση το 2023, αλλά υπάρχουν άγνωστες σήμερα παράμετροι.
Ο πληθωρισμός
Οι πιο αδύναμες χώρες υποφέρουν περισσότερο, σχολίασε ο Τ. Γιαννίτσης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον μέσο όρο. Αυτό φθείρει την ανταγωνιστικότητα και αν παγιωθεί, ο μόνος τρόπος να διορθωθεί είναι με επιλογές «μνημονίων», δηλαδή μείωση εισοδημάτων.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού, επεσήμανε ότι παράλληλα μειώνεται και το εισόδημα των πολιτών.
Ο Φ. Καραβίας εκτίμησε ότι η ΕΚΤ τον Οκτώβριο θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση, επεσήμανε ότι στη Eurobank φέτος θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ. Τα επιτόκια θα μειώσουν τη ζήτηση, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης θα αμβλύνει το πρόβλημα, συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, επεσήμανε ότι έως τώρα δεν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται το ζήτημα αυτό. Για την επενδυτική βαθμίδα, που χαρακτήρισε εθνικό στόχο, σημείωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν απέχουν πολύ από εκεί. Εκτίμησε ότι θα ήταν καλό να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα της φετινής χρονιάς.
Η χώρα έχει μια ευκαιρία, δεν πρέπει να την απολέσει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, κατέληξε.