Την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες λιπασμάτων σχεδιάζουν να κατεβάσουν τον διακόπτη ή περιορίζουν την παραγωγή, οδηγώντας σε νέο ράλι το κόστος παραγωγής και τις τιμές στην Ελλάδα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) φαίνεται ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν για... τα βασικά.
Όπως η εφαρμογή κατά γράμμα ή μη του νέου Κανονισμού της ΕΕ για τα προϊόντα λίπανσης (ΕΕ 1009/2019) και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).
Για την επίμαχη ΚΥΑ, απαιτήθηκε ενάμισης χρόνος διαπραγματεύσεων με τον Σύνδεσμο, “μπαράζ” επιστολών του τελευταίου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το Μέγαρο Μαξίμου, ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και εξαγγελία συνέντευξης τύπου, προκειμένου το αρμόδιο Υπουργείο να αναρτήσει χθες Πέμπτη στη Διαύγεια, την ΚΥΑ που ικανοποιεί, εν μέρει το αίτημα του ΣΠΕ, για προαιρετική εφαρμογή του νέου Κανονισμού.
Όμως, και εδώ είναι το ενδιαφέρον, κοντά δύο ώρες μετά την ανάρτηση της ΚΥΑ στη Διαύγεια, ο Σύνδεσμος μην γνωρίζοντας την ύπαρξη της, παραχώρησε συνέντευξη τύπου όπου κατήγγειλλε την πολιτική ηγεσία του υπουργείο για έλλειψη εθνικού νομοθετικού πλαισίου.
Με την επίμαχη ΚΥΑ (δεν έχει αναρτηθεί στο ΦΕΚ) καθορίζονται οι απαιτήσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα λιπάσματα, που θα φέρουν τη σήμανση «λίπασμα παλαιών προδιαγραφών», τα οποία παράγονται ή/και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έως 15.12.2022 το αργότερο, ο κατάλογος των τύπων λιπασμάτων με σήμανση «λίπασμα παλαιών προδιαγραφών», τα ανεκτά όρια διακύμανσης, οι ανώτατες οριακές τιμές επιμολυντών, οι μέθοδοι δειγματοληψίας και ανάλυσης αυτών.
Η απόφαση, που έχει ισχύ έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2022 με δυνατότητα παράτασης της, δεν εφαρμόζεται για απλά ή σύνθετα στερεά λιπάσματα νιτρικού αμμωνίου υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο σε ποσοστό άνω του 28% κατά μάζα σε σχέση με το νιτρικό αμμώνιο που περιέχεται στο λίπασμα.
Εκτός από την ΚΥΑ, το μείζον θέμα που απασχολεί την πρωτογενή παραγωγή και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές, είναι η πορεία των τιμών των λιπασμάτων. Όμως, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που διατυπώθηκαν προς τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου για το θέμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, τα τελευταία απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες. Περιορίσθηκαν απλά να αναφέρουν πως η προσφορά στα λιπάσματα θα είναι μειωμένη και θα υπάρξει αύξηση στην τιμή και κατ’ επέκταση στο κόστος παραγωγής και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
Σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί, που περιμένουν την έκτακτη επιδότηση των 60 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πληρώνουν για τα λιπάσματα διπλάσια τιμή σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Για 40 κιλά οργανικά λιπάσματα, το μέσο κόστος, λέει παραγωγός που μίλησε στο Euro2day.gr, από 20 ευρώ που ήταν πέρυσι έχει φθάσει στα 40 ευρώ, ενώ στα ανόργανα από 17 ευρώ η τιμή έχει πάει στα 31 ευρώ. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής έχει οδηγήσει αρκετούς αγρότες, λέει άλλος παραγωγός που μίλησε στο Euro2day.gr, στη μείωση της κατανάλωσης λιπασμάτων η οποία συνεπάγεται μειωμένη στρεμματική απόδοση, δηλαδή λιγότερο προϊόν.