Διαγωνισμός ταυτοτήτων: Εκπληξη και δυσφορία από τους διεκδικητές

Αναπάντητα ερωτήματα στις εταιρείες που μετείχαν στον διαγωνισμό και ενώ περίμεναν την τελική κατακύρωση του έργου έμαθαν πως ακυρώθηκε. Γίνεται λόγος για μεγάλη δυσφήμιση της χώρας σε περίοδο που αναζητά επενδύσεις.

Διαγωνισμός ταυτοτήτων: Εκπληξη και δυσφορία από τους διεκδικητές

Με μεγάλη έκπληξη και έντονη δυσφορία υποδέχτηκαν την κυβερνητική απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού των ταυτοτήτων -μία ανάσα πριν την τελική κατακύρωσή του- οι εταιρείες που διεκδίκησαν την ανάληψη του έργου.

«Κάνουμε συζητήσεις επί συζητήσεων και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους της ακύρωσης, καθώς η ανακοίνωση του Υπουργείου είναι εντελώς ασαφής και αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα» δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος εισηγμένης που διεκδίκησε το έργο, συμπληρώνοντας: «Αναφέρεται εξοικονόμηση τουλάχιστον 56,4 εκατ. ευρώ με ωφέλεια υπέρ του δημοσίου, όμως εμείς δεν θα εισπράτταμε χρήματα από το κράτος, αλλά από τους πολίτες. Επίσης, ο διαγωνισμός δεν προέβλεπε εγγυημένο αριθμό νέων εγγράφων υψηλής ασφάλειας, οπότε δεν επηρεάζεται από την χρονική επέκταση της διάρκειας των διαβατηρίων από πέντε σε δέκα χρόνια».

Σύμφωνα επίσης με παράγοντες του κλάδου, αναδύονται πολλά ακόμη ερωτήματα από τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, όπως:

  • Αν η Ελλάδα χρειαζόταν -και μάλιστα επειγόταν γι’ αυτό- έγγραφα υψηλής ασφαλείας, τώρα με ποιο τρόπο θα τα διασφαλίσει; Θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό; Ή μήπως δεν χρειαζόταν έγγραφα υψηλής ασφάλειας οπότε ζήσαμε εδώ και τρία χρόνια το θέατρο του παραλόγου και όλο αυτό ήταν μια καλοστημένη φάρσα;
  • Τι μεσολάβησε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαπίστωσε ότι με την ακύρωση του διαγωνισμού θα υπάρξει εξοικονόμηση τουλάχιστον 56,4 εκατ. ευρώ; Γιατί αυτό δεν το είχαν αντιληφθεί πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ή έστω κατά τη διετία που μεσολάβησε από τότε;

Δυσφήμιση για τη χώρα

Αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός λόγω του μεγέθους αλλά και της εμβληματικής σημασίας του, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων «παικτών» από όλο τον κόσμο που συνασπίστηκαν με ισχυρούς εγχώριους επιχειρηματικούς εταίρους. Τα κοινοπρακτικά σχήματα που τελικά κατέβηκαν στο διαγωνισμό ήταν τα: α) ΟΤΕ, Byte Computer, Veridos-Ματσούκης β) Zetes-Space Hellas γ) Thales-Unisystems δ) Austrian Cards, Inform Λύκος και γαλλικά ταχυδρομεία ε) Idemia-Neurosoft.

Από το τεχνικό κομμάτι του διαγωνισμού επικράτησαν τα τρία πρώτα σχήματα και στη συνέχεια υποβλήθηκε σειρά ενστάσεων από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν όλες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και ενώ όλοι μετρούσαν χρόνο για την τελική κατακύρωση του έργου, ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση υψηλόβαθμου στελέχους εισηγμένης εταιρείας: «Δεν μας ενόχλησε τόσο η απώλεια ενός δυνητικού τζίρου, καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν το είχαμε εντάξει στον προϋπολογισμό μας. Άλλωστε, οι εταιρείες πληροφορικής έχουν πολλές δουλειές να κάνουν αυτή την περίοδο, ή ακόμη οι εταιρείες του κλάδου γνωρίζουν καλά πως δεν κερδίζουν όλες τις δουλειές που διεκδικούν. Μας απογοήτευσε όμως ο τρόπος που έγιναν όλα αυτά. Για το διαγωνισμό αυτό ξοδέψαμε πολλά λεφτά και κυρίως πολύ κόπο. Ενδεικτικά σας λέω ότι μόνο για μεταφράσεις δώσαμε ως εταιρεία 45.000 ευρώ. Φανταστείτε τα άλλα έξοδα. Επιπλέον, επί τρία ολόκληρα χρόνια, σκεφτείτε το πόσος κόπος, πόσα ταξίδια και πόσες συναντήσεις πήγαν χαμένα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας ζητούν οι ξένοι εταίροι μας με τους οποίους κατεβήκαμε στο διαγωνισμό να μάθουν τι και γιατί συνέβη και εμείς αδυνατούμε να τους απαντήσουμε. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μεγάλη δυσφήμιση της χώρας σε μια περίοδο που όλοι θέλουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια και τεχνογνωσία από το εξωτερικό».

ΥΓ: Στο ερώτημα για το αν το ζήτημα θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτό των υποκλοπών -όπως υπονοήθηκε από βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Όλγα Γεροβασίλη)- κύκλοι της αγοράς υποστήριξαν πως δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ένα τέτοιο σενάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v