Την δημιουργία ενός νέου «πύργου ελέγχου», αυτή τη φορά για τις επικουρικές συντάξεις σχεδιάζουν ήδη, στο υπουργείο Εργασίας, καθώς η καθυστερήσεις στην έκδοσή τους μπορεί και να φθάνουν τα 7 έτη. Πρόκειται για το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έκδοση των νέων αιτήσεων, με την διαδικασία fast track, σε 3 μήνες από την έκδοση της κύριας, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε 6 μήνες. Όσο για το στοκ των ληξιπρόθεσμων, που και σε αυτήν την περίπτωση είναι μεγάλο, ξεπερνώντας τις 98.800, στο τέλος Ιουνίου 2022, εκτιμάται ότι η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ εκκαθάριση δεν θα επιτευχθεί νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου – Απριλίου 2023. Άλλωστε, υπάρχουν και πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (πχ νομικών, μηχανικών κλπ) με τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτό το διάστημα, να εκκαθαρίζουν περιπτώσεις της περιόδου 2015 – 2016.
Με στόχο την μείωση των εκκρεμοτήτων, σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία ενός νέου «στρατηγείου», αντίστοιχου αυτού που δημιουργήθηκε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, υπό την καθοδήγηση του project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη, στο πράσινο κτήριο της Κηφισίας, για την έκδοση των κύριων συντάξεων.
Αναλυτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αμέσως μόλις κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος του, το μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης, ο e-ΕΦΚΑ θα δώσει έμφαση στη δραστική μείωση και των εκκρεμών συντάξεων επικουρικής ασφάλισης, με κεντρικό μάνατζμεντ, από έναν νέο «πύργο ελέγχου», προκειμένου να ομαδοποιηθούν οι περιπτώσεις, να διαπιστωθούν και να λυθούν τα προβλήματα και να «τρέξουν» τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Να σημειωθεί εδώ, ότι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, ισχύει ως ανελαστικός κανόνας, η προηγούμενη έκδοση της κύριας σύνταξης. Συνεπώς, με τον μηδενισμό ή έστω την δραστικότατη μείωση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για την λήψη κύριας σύνταξης, θα «τρέξουν» και οι διαδικασίες έκδοσης των επικουρικών. Μάλιστα, πλέον, οι αιτήσεις για την λήψη επικουρικής σύνταξη μπορούν πλέον να γίνονται ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, βάσει της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία fast track έκδοσης συντάξεων ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η μεταφορά 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Έτσι, γύρω στους 300 εισηγητές θα ασχολούνται με την έκδοση επικουρικών συντάξεων, έναντι 100 που απασχολούνται σήμερα. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας έκδοσης και επικουρικών συντάξεων, από τους πιστοποιημένους λογιστές – φοροτεχνικούς και δικηγόρους, οι οποίοι ήδη, απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, στο τέλος Ιουνίου 2022, υπήρχαν 126.719 εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, εκ των οποίων οι 98.887 ήταν ληξιπρόθεσμες, με το εκτιμώμενο κόστος τους να είναι της τάξης των 177,19 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 39.087 αφορούσαν το Δημόσιο (30.394 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις). Να σημειωθεί ότι, στο τέλος του 2017 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής συνταξιοδότησης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ήταν 112.126, με εκτιμώμενο κόστος 200,9 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα με τις επικουρικές συντάξεις, θα επιδιωχθεί και η έκδοση των περίπου 8.581 εκκρεμών εφάπαξ, με μέσο κόστος ανά δικαιούχο τα 13.285 ευρώ, ήτοι συνολικό κόστος 114 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο νόμος ορίζει πως πλέον, τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε 6 μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.