Πιστοποιήθηκε ως ανεξάρτητος διαχειριστής δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου η ICGB AD, εταιρεία που «τρέχει» τον IGB. Μετά την εξέλιξη αυτή και ενόψει της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδος-Βουλγαρίας, πραγματοποιείται μεθαύριο, Παρασκευή, 8 Ιουλίου, στην Κομοτηνή, πανηγυρική εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κιρίλ Πέτκοφ.
Η κοινή απόφαση των δύο Ρυθμιστικών Αρχών, της ΡΑΕ και της βουλγαρικής EWRC (Energy and Water Regulatory Commission) για την πιστοποίηση της ICGB εκδόθηκε την 1η Ιουλίου, μετά το «πράσινο φως» που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δύο Ρυθμιστές, έχοντας συμφωνήσει το σχετικό προσχέδιο, το απέστειλαν στην Κομισιόν, προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσο είναι σύννομο με το κοινοτικό δίκαιο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Επιτροπή ανταποκρίθηκε πολύ νωρίτερα της συνήθους γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Έτσι, επιτεύχθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα που φέρνει πιο κοντά την εμπορική λειτουργία του IGB, έργο με βαρύνουσα σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό τις παρούσες συνθήκες της «διπλής» κρίσης, ενεργειακής και ουκρανικής. Ο IGB αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου της ευρύτερης γειτονιάς μας, λειτουργώντας ως «κρίκος» των διασυνδέσεων της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία και της Ρουμανίας με την Ουγγαρία.
Πριν από την εμπορική λειτουργία του IGB θα πρέπει να ολοκληρωθούν μία σειρά διοικητικών πράξεων, όπως, η έκδοση άδειας λειτουργίας του αγωγού και η εφαρμογή όσων επιτάσσονται στο κείμενο της πιστοποίησης από τους δύο Ρυθμιστές: η αναδιοργάνωση της δομής της ICGB AD, με την υιοθέτηση νέου Κώδικα και την εισαγωγή Εποπτικών και Διοικητικών Συμβουλίων, βήματα με τα οποία θεσπίζεται η ανεξαρτησία της εταιρίας.
Οι συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός ενός μηνός από τη λήψη της απόφασης πιστοποίησης.
Σε δηλώσεις τους οι δύο εκτελεστικοί διευθυντές της ICGB, Κώστας Καραγιαννάκος και Teontora Georgieva, υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει θεσμική βοήθεια, ώστε να συντομευτούν οι προθεσμίες και για τις υπόλοιπες διοικητικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για το τελικό βήμα: την εμπορική λειτουργία του IGB.
Η εταιρεία ICGB AD, με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας, αποτελεί ουσιαστικά κοινοπραξία, με μετόχους (50-50) τη βουλγαρική BEH EAD και την IGI Poseidon. Στην τελευταία, μέτοχοι είναι η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison SpA (50-50). Πρόκειται, δηλαδή, για ελληνο-βουλγαρο-ιταλική κοινοπραξία, στην οποία ανήκει ο IGB.
Ο αγωγός συνδέεται με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και με το βουλγαρικό αντίστοιχο σύστημα στη Στάρα Ζαγόρα. Έχει μήκος 182 χλμ., με προβλεπόμενη δυναμικότητα έως 3 bcm ανά έτος, με κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία. Έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορέσει να αυξήσει τη δυναμικότητά του στα 5 bcm και με ανάστροφη ροή (από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα), αλλά με πρόσθετη εγκατάσταση Σταθμού Συμπίεσης. Η αύξηση της δυναμικότητας του IGB θα είναι απότοκο κατά κύριο λόγο του ενδιαφέροντος και των αναγκών της αγοράς της περιοχής.