Δύο επιπλέον μήνες, έως τον Αύγουστο, δίνει η Κομισιόν στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, καθώς παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων και τις βελτιώσεις στο πληροφοριακό σύστημα, η Ε.Ε., στη 14η έκθεσή της για την ενισχυμένη εποπτεία διαπιστώνει επιβράδυνση.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου αυτή τη φορά να επιτευχθεί ο στόχος εκκαθάρισης των συντάξεων και πληρωμή των εν αναμονή συνταξιούχων, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε την Παρασκευή τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «δεν θα ακολουθείται η διαδικασία προηγούμενης ακρόασης ασφαλισμένου στις περιπτώσεις αιτήσεων για την απονομή σύνταξης που υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο».
Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα και ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Με τη νέα ρύθμιση καταργείται ρητώς, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, το στάδιο προηγούμενης ακρόασης. Πρόκειται για διαδικασία που καθορίστηκε με νόμο το 1999 και προβλέπει ότι όταν πρόκειται να εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί της αίτησης συνταξιοδότησης, πρέπει να καλείται ο ασφαλισμένος ώστε εντός ενός μήνα να υποβάλει τις απόψεις του.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διάταξη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν καθώς και όσων θα κατατεθούν στο εξής. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι στην πράξη, προβλέπει ρητά την κατάργηση ενός διαδικαστικού σταδίου το οποίο είχε ήδη καταστεί ανενεργό με το νόμο 4670/2020. Έτσι, η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται για λόγους νομικής σαφήνειας, προκειμένου να αρθούν ερμηνευτικές αμφιβολίες και να αποφευχθεί η εκ νέου κλήση των ασφαλισμένων. Τέλος, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η ρύθμιση είναι σύμφωνη με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει κρίνει ότι ο διοικούμενος έχει εκφράσει τις απόψεις του με την υποβολή της αίτησης, συνεπώς δεν απαιτείται στάδιο προηγούμενης ακρόασης.
Με δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά πως με τη διάταξη καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης και παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος όσον αφορά το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης πριν την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης.
Το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, έχοντας πλέον όλα τα «όπλα» στα χέρια τους, με τις νέες διατάξεις για fast track συντάξεις και συντάξεις εμπιστοσύνης, έχουν περιθώριο έως τον Αύγουστο προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο. Η Κομισιόν στην έκθεσή της είναι ξεκάθαρη. Διαπιστώνει επιβράδυνση στην έκδοση νέων συντάξεων, από τον Δεκέμβριο, λόγω «καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προγραμματισμένων βελτιώσεων της πληροφορικής και χαμηλότερων από τις αναμενόμενες αποδόσεις των προηγούμενων μέτρων». Έτσι, το ποσό που αντιστοιχεί στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους τον Μάρτιο του 2022 έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 267 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, 105 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί τον Οκτώβριο του 2021.
Στην έκθεση αναφέρεται αναλυτικά ότι η παρατηρούμενη επιβράδυνση του ρυθμού εκκαθάρισης οφείλεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην παράδοση λογισμικού με το οποίο θα επιτυγχάνονται οι επικαιροποιήσεις των στοιχείων καθώς και δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή ορισμένων μέτρων.
Αναγνωρίζεται βέβαια ότι ήδη «έχουν ψηφιστεί πρόσθετες ενέργειες για τη βελτιστοποίηση και την απλούστευση της υφιστάμενης υποδομής πληροφοριακών συστημάτων και των διαδικασιών απονομής συντάξεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τον Αύγουστο του 2022, δύο μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί».
Αναλυτικά, τον Απρίλιο εγκρίθηκε τροπολογία για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης, με στόχο τη «σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων μέσω βελτιωμένης επαλήθευσης των στοιχείων που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ». Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, τρεις μήνες μετά την αίτηση, η σύνταξη θα εκδίδεται αυτόματα με χρήση όχι μόνο των στοιχείων του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι ήδη καταχωρημένα στο πληροφοριακό σύστημα αλλά και των δηλώσεων και στοιχείων που υποβάλλει ο αιτών για πρόσθετη ασφάλιση. Τα στοιχεία που δεν έχουν επαληθευτεί πριν την απονομή της σύνταξης θα ελέγχονται εκ των υστέρων εντός τριών ετών από την έκδοση της απονομής.
Επιπλέον προωθήθηκαν αλλαγές όπως η μετάπτωση των εφαρμογών του ΕΦΚΑ στις υποδομές κυβερνητικού νέφους (G-Cloud), που μάλιστα ολοκληρώθηκε με επιτυχία κι έτσι εκσυγχρονίστηκαν καίριες υποδομές του e-ΕΦΚΑ και σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες. Επίσης, προωθείται η δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης, του «Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας», που θα οδηγήσει στη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ του ΕΦΚΑ και των αιτούντων.
«Πρόκειται για σημαντικές βελτιώσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε ταχύτερη διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων και πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τον Αύγουστο του 2022», καταλήγει η Κομισιόν.