Παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις δεν λείπουν στην ελληνική και τη διεθνή οικονομία, ιδίως μετά τα όσα έχουν συμβεί κατά τους τελευταίους μήνες, στην εγχώρια αγορά πληροφορικής εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας τόσο για τη φετινή της πορεία όσο κυρίως για τις προοπτικές των επόμενων ετών.
«Όσο και αν ο κλάδος δεν επηρεάζεται άμεσα από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ίσως δούμε στο μέλλον κάποιες έμμεσες επιπτώσεις μέσα από καθυστερήσεις στις επενδύσεις τεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, οι αυξήσεις κόστους σε μια σειρά από υλικά ενδέχεται να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους ορισμένων εταιρειών σε συμβάσεις του δημοσίου. Και βέβαια, οι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα και αυξανόμενο κόστος εργασίας. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ήδη δουλειές στον κλάδο που προβλέπεται να γίνουν πολύ περισσότερες κατά τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου.
Ο πρόεδρος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr υποστηρίζει πως δεν έχει δει επί του παρόντος κάποια αρνητική εξέλιξη στη δραστηριότητα της εισηγμένης εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων και ότι αντίθετα, το πρώτο φετινό τετράμηνο έχει υπογράψει σαφώς περισσότερες νέες συμβάσεις εργασιών σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Άλλωστε, για το πρώτο μισό του 2022 «βλέπει» ισχυρό διψήφιο growth για τον κύκλο εργασιών της εταιρείας του.
Αυτό ωστόσο που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι ενώ πέρυσι η Profile προέβλεπε «συντηρητικά» πως μέσα στην επόμενη πενταετία-εξαετία θα μπορούσε να αναλάβει την εκτέλεση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, σήμερα έχει ανεβάσει τις σχετικές προσδοκίες στα 60 εκατ. ευρώ, μιλώντας και πάλι για συντηρητικές εκτιμήσεις (αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι ένας στόχος της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να είναι εφικτός).
Γενικότερα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται -αποκλειστικά, ή μεταξύ άλλων- στον τομέα των δημόσιων έργων δηλώνουν ευχαριστημένες από τις προσπάθειες του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης για την προώθηση των εργασιών, σημειώνοντας πως τα πράγματα εξελίσσονται σαφώς καλύτερα, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte ComputerΣπύρος Βυζάντιος επεσήμανε και αυτός τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην προώθηση των δημόσιων έργων στο κομμάτι της πληροφορικής, αναδεικνύοντας τις θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται για τον κλάδο κατά τα επόμενα χρόνια. Για φέτος, η Βyte Computer έχει ως στόχο να επαναλάβει τις πολύ υψηλές περσινές της επιδόσεις.
Η Epsilon Net έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 75% και επιβεβαίωσε πρόσφατα τον φετινό της στόχο για άνοδο των εσόδων της κατά 50% και περιθώριο EBITDA τουλάχιστον 30%. Στον βαθμό που η συγκεκριμένη πρόβλεψη επαληθευτεί στην πράξη, η εισηγμένη εταιρεία θα ανεβάσει το 2022 τον κύκλο εργασιών από τα 50,5 στα 75 εκατ. ευρώ και το EBITDA από τα 15,1 στα 22,5 εκατ. ευρώ.
Η Entersoft εμφάνισε στο πρώτο φετινό τρίμηνο άνοδο κύκλου εργασιών από τα 6,37 στα 7,74 εκατ. και EBITDA από τα 2,56 στα 2,95 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας την εκτίμηση ότι «και τα επόμενα τρίμηνα διαμορφώνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τη διατήρηση ή και την ενίσχυση αυτών των ρυθμών ανάπτυξης».
Στη Space Hellas, μετά το περυσινό ιστορικό ρεκόρ εσόδων, περιμένουν φέτος νέα βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων, καθώς -μεταξύ άλλων- το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του δημοσίου είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και μέσα στο 2022 θα ενοποιήσουν σε δωδεκάμηνη βάση τα αποτελέσματα των SingularLogic (συμμετοχή 60%) και EpsilonSingularLogic (40%).
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια αξιοσημείωτη επίπτωση στην πορεία μας από το ασταθές περιβάλλον που επικρατεί διεθνώς», δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην Ίλυδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για φέτος προσδοκούν νέα αύξηση των οικονομικών τους επιδόσεων, ενώ ως γενικότερη προτεραιότητα έχει τεθεί ο μηδενισμός του καθαρού δανεισμού της εισηγμένης.