Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στην κατάρτιση

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα προγράμματα αλλά και στους παρόχους κατάρτισης. Πώς θα επιδιωχθεί η διασύνδεση των αναγκών της αγοράς με την προσφορά εργασίας. Τι θα αλλάξει στην επιδότηση των ανέργων.

Νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στην κατάρτιση

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα κατάρτισης με έμφαση στην ποιότητα, την αξιολόγηση και την εφαρμογή μετρήσιμων δεικτών στη διαδικασία πιστοποίησης των παρόχων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, οι βασικές αρχές του οποίου εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση, με στόχο τη δημιουργία ενός μεταρρυθμισμένου και ολοκληρωμένου συστήματος και μιας εθνικής στρατηγικής δεξιοτήτων. Ο σχεδιασμός, που περιγράφεται και στις προωθούμενες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τον συντονισμό των κονδυλίων, τη ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος κατακερματισμένου συστήματος, την εφαρμογή ενός νέου συστήματος μέτρησης και αναφοράς συγκεκριμένων αποτελεσμάτων από τους παρόχους κατάρτισης, την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία αυτή και, βέβαια, τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Όπως άλλωστε έχει κατά καιρούς τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μέσω της προωθούμενης παρέμβασης, θα πάψει η χώρα μας να είναι ουραγός στην αντιστοίχιση μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και αυτών που ζητά η αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό, στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου ορίζονται υποχρεώσεις και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους, «ώστε να πιάνουν τόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διοχετεύονται στην κατάρτιση».

Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις και για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, με στόχο να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Άλλωστε, η αποτελεσματική διαχείριση κονδυλίων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα αμέσως επόμενα χρόνια, αποτελεί κεντρικό στόχο της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και της διοίκησης του Οργανισμού. Στόχος είναι να καταρτιστούν έως και 550.000 εργαζόμενοι και άνεργοι, μέσω Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, από τους οποίους οι 150.000 εντός του 2022.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου θα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τη στενότερη συνεργασία των συμβούλων του ΟΑΕΔ με τους ανέργους, μέσω της διαμόρφωσης ενός ατομικού σχεδίου δράσης για τον καθένα, ώστε να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο, κι ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στο ύψος ή και στη διάρκεια καταβολής του επιδόματος εργασίας, δεν αποκλείεται να προωθηθούν δράσεις όπως η στενότερη διασύνδεση της επιδότησης με τη συμμετοχή των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης.

Βάσει του σχεδιασμού, το σχέδιο νόμου για την κατάρτιση θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή από τις αρχές του νέου έτους, εφόσον ολοκληρωθούν και οι τελευταίες συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Παιδείας κι αφού ψηφιστεί πρώτο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v