Αλλη μια ημέρα έρχεται καυτή για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της Ευρώπης. Η Ελλάδα φιγουράρει στις κορυφές της λίστας της ακρίβειας, μαζί με Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος της επόμενης ημέρας (23/11/2021) από την πλατφόρμα EnergyLive, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη στα 270,65 ευρώ/MWh.
Πρώτη είναι η Ελβετία με 273,79 ευρώ/MWh, ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία (270,21 ευρώ/MWh), Βέλγιο (267,73 ευρώ/MWh) και Γερμανία (241,87 ευρώ/MWh), καθώς επανέρχεται η κρίση της ενέργειας στην Ευρώπη και συνεχίζονται οι διαταραχές που κοστίζουν ακριβά σε νοικκυριά και επιχειρήσεις.
Υψηλές τιμές και στις δυο χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία (225,58 ευρώ/MWh).
Παράλληλα, νέα πίεση δέχονται και οι χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη που ήλπιζαν σε χαμηλότερες τιμές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο χειμώνας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Βρετανία: H 23η εταιρεία ενέργειας που καταρρέει, η πρώτη κρατικοποίηση
Την ίδια ώρα η βρετανική εταιρεία παροχής ενέργειας Bulb, η έβδομη μεγαλύτερη του τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι ετοιμάζεται να υπαχθεί σε διαδικασία πτώχευσης.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια πελάτες. Το μέγεθός της σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές εκκινούν τη διαδικασία «ειδικής διαχείρισης» που αφορά αποκλειστικά τις εταιρείες παροχής ενέργειας, αναζητείται δηλαδή νέος πάροχος για τους πελάτες της Bulb πριν από την κήρυξη πτώχευσης, ενδεχομένως και μέσω εξαγοράς.
Πρόκειται για την 23η εταιρεία ενέργειας στη Βρετανία που καταρρέει εντός των τελευταίων τριών μηνών, αν και με διαφορά τη μεγαλύτερη.
Τα προβλήματα του τομέα και της Bulb αποδίδονται στο αυξημένο κόστος των τιμών της ενέργειας στη χονδρική αγορά.
Σε μια κίνηση έκπληξη η βρετανική κυβέρνηση προχωρά στην πρώτη κρατικοποίηση ενεργειακής εταιρείας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, καθώς αναλαμβάνει τη διαχείριση του παρόχου φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού Bulb, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem, θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της Bulb διορίζοντας ειδικό διαχειριστή.
Το κράτος, το υπουργείο Οικονομικών, θα αναλάβει το κόστος της χρεοκοπίας.
Την ίδια ώρα σημειώνεται πως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Βρετανία καίνε τον περισσότερο άνθρακα εδώ και 8 μήνες, παράγοντας πάνω από 2,3 GW τώρα. Κάτι που θεωρείται πολύ για τον τελευταίο χρόνο, αλλά όχι σε σχέση με τη χρήση άνθρακα τα τελευταία 10-15 χρόνια, σχολιάζουν αναλυτές.
Ωστόσο, δείχνει μια ενδιαφέρουσα δυναμική, σε σχέση με τα αιολικά που είναι πεσμένα και και το αέριο που παραμένει εξαιρετικά ακριβό.