Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Gloria έσωσε την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

Ένας τυφώνας στα παράλια της Ισπανίας αποδείχθηκε σανίδα σωτηρίας για τον ελληνικό κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, που εν μέσω πανδημίας και παρά τις αντίθετες προβλέψεις, κατάφερε να αυξήσει τα μεγέθη του. Όμως ο «διάβολος» κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Πώς η Gloria έσωσε την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν πέρυσι οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές. Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, κατάφεραν εν μέσω της πανδημίας και με κλειστό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κανάλι του HORECA (Hotel, Restaurant, Catering) όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των εξαγωγών τους, να αυξήσουν τα μεγέθη τους παρά τη μείωση των τιμών.

Οι εξαγωγές του ελληνικού κλάδου αυξήθηκαν πέρυσι 5,6% σε σχέση με το 2019 και ανήλθαν σε 92.000 τόνους, αξίας 427 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι εμφάνισε οριακή μείωση 3%, την οποία εκτιμάται ότι θα ανακτήσει ο κλάδος τη φετινή χρονιά, και διαμορφώθηκε στις 117.000 τόνους, αξίας 546,2 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την πορεία, καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε μια φυσική καταστροφή που έπληξε τα παράλια της Ισπανίας στις αρχές του 2020. Ο τυφώνας Gloria προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στις μονάδες της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, με αποτέλεσμα να χαθεί περίπου το 40% της παραγωγής. Το έλλειμμα αυτό καλύφθηκε από ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, αντισταθμίζοντας τη μείωση των πωλήσεων που σημειώθηκε στις υπόλοιπες αγορές.

Όπως προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας που εκδόθηκε από τον ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας), οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας στην Ισπανία αυξήθηκαν 69,67% και του λαβρακιού 25,65%.

Στην Ιταλία, τη μεγαλύτερη για τα ελληνικά χρώματα αγορά του κλάδου, οι εξαγωγές τσιπούρας σε αξία μειώθηκαν 4,73% και λαβρακιού 11,51%. Στη Γαλλία, σημειώθηκε πτώση 0,28% στις εξαγωγές τσιπούρας και 9,56% στις εξαγωγές λαβρακιού.

Αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών, η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 4,42 ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας μείωση 2% σε σχέση με το 2019 -στην Ιταλία, η πτώση ήταν 5%-, ενώ για το λαβράκι κυμάνθηκε στα 4,98 ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5% -στην Ιταλία, η αύξηση ήταν 12,6%.

Σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και το 2021, λόγω της παρατηρούμενης έλλειψης στο λαβράκι.

Και η «σφήνα» της Κροατίας

Η περσινή χρονιά αποδείχθηκε καλή όχι μόνο για τους Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές αλλά και για τους Τούρκους και τους Κροάτες. Οι μεν πρώτοι, οι Τούρκοι, που έχουν πάρει κεφάλι εδώ και χρόνια από τους Έλληνες ψαράδες, πούλησαν πέρυσι το 34% σε τσιπούρα και λαβράκι που διακινήθηκε στην Ευρώπη, η Κροατία το 3% και η Ελλάδα το 26%.

Στην Ιταλία, οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές, που ελέγχουν το 23% της εκεί αγοράς, είδαν τις εξαγωγές τους σε τσιπούρα να αυξάνονται κατά 5,84% και οι Κροάτες που ελέγχουν το 9% της ιταλικής αγοράς, κατά 23,44%.

Στις εξαγωγές λαβρακίου προς την Ιταλία, οι Τούρκοι με μερίδιο 20% της πίτας έχασαν το 12,25% της αγοράς, με τους Κροάτες να εμφανίζουν ανάπτυξη των εξαγωγών κατά 34,68%. Το μερίδιο των Κροατών στην Ιταλία στο λαβράκι έχει σκαρφαλώσει στο 5%.

Στην Ισπανία, όπως αναφέραμε, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές που, παρά τη ζημιά που έπαθαν οι μονάδες όσων είχαν και παραγωγική παρουσία εκεί, κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση τους. Οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές αντιθέτως πέτυχαν οριακή αύξηση 3,87% των εξαγωγών τους σε τσιπούρα ενώ οι εξαγωγές τους σε λαβράκι υποχώρησαν 11,94%.

Η Γαλλία, που αποτελεί την 3η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας -πέρυσι απορρόφησε το 9% της ελληνικής παραγωγής- ήταν μια κακή αγορά για όλους τους παίκτες, όπου λιγότερο ή περισσότερο οι εξαγωγές τους κινήθηκαν πτωτικά σε σχέση με το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v