«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ενώνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους ευρωπαϊκούς λαούς» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά την τοποθέτησή του στη 6η ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα στα Μέγαρα.
Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, για τον οποίο ο κ. Λιβανός δήλωσε ότι πρόκειται για έναν «έμπειρο άνθρωπο ο οποίος έχει μεγάλη προσήλωση, γνώση και άποψη για τις μικρές καλλιεργητικές μονάδες και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί». Σημείωσε ότι «είναι ένας γνήσιος σύμμαχός μας στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε τις μικρές παραγωγικές μονάδες».
Σε αναφορά του στην ημερίδα, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι γίνεται «για να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τη νέα ΚΑΠ, να ακουστούν οι δίκες σας απόψεις και να "συναποφασίσουμε" και να διαμορφώσουμε μαζί το πλαίσιο που θα επενδύσουμε 22 δισ. ευρώ από τη ΚΑΠ και από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Τους Έλληνες αγρότες για τη συμβολή τους στους δύσκολους καιρούς που περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού ευχαρίστησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σημειώνοντας ότι «η οικονομία πέρασε χαλεπούς καιρούς αλλά χάρη στη δική σας συμβολή δεν υπήρξε επισιτιστική κρίση».
Προσέθεσε ότι η ελληνική γεωργία είναι παραγωγική καθώς καταλαμβάνει το 3% των συνολικών αγροτικών εκτάσεων στη Ευρωπαϊκή Ένωση και η «προστιθέμενη αξία που παράγει είναι 3,5%».
Υπογράμμισε ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγει ο ελληνικός αγροτικός τομέας, καθώς και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται, είναι λιγότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βοϊτσεχόφσκι «δείχνει ότι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί και λιγότεροι επιβλαβείς για το περιβάλλον».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε πως «χρειαζόμαστε συνέργειες όλων των πολιτικών που υπάρχουν για τις αγροτικές περιοχές» για να «αποφύγουμε την εγκατάλειψη». Παραθέτοντας στοιχεία τόνισε ότι «από το 2000 έως το 2014 χάθηκαν συνολικά 4 εκατομμύρια αγροκτήματα. 1.000 αγροκτήματα ανά μέρα. Χρειάζεται να κάνουμε το παν για να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία και να μην υπάρχει άλλη μείωση των αγροκτημάτων».
Σημείωσε ότι οι γεωργοί θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική υπάρχει η δυνατότητα στήριξης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι τόνισε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «διασφαλίσει τα ίδια πρότυπα», συμπληρώνοντας ότι «οι τρίτες χώρες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εισάγουν τα προϊόντα με τα ίδια πρότυπα. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο».
Ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές τροφίμων στον κόσμο, με το 2020 οι εξαγωγές να ανέρχονται στα 184 δισ. ευρώ ενώ το 2021 το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 62 εκατ. ευρώ.
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, δήλωσε ότι «ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα μας, γιατί συμβάλει στην ευημερία της κοινωνίας μας» και προσέθεσε: «Συζητούμε και διαβουλευόμαστε την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία αποτελεί την στρατηγική μας για τα επόμενα χρόνια και μετατρέπεται σε αναπτυξιακό θεμέλιο για την Ελλάδα».
Μέσω της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Στύλιο «οι παραγωγοί αποκτούν χρήματα και πόρους, ώστε να στηριχθούν και να είναι δυνατοί σε ένα περιβάλλον απαιτητικό» ενώ «προωθούμε τη χρήση νέων τεχνολογιών, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, διασφαλίζουμε την ποιότητα των τροφίμων, προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλές στους παραγωγούς, συνδράμουμε στην πραγμάτωση της Πράσινης Συμφωνίας και οργανώνουμε την ορθή διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού».
«Με τη νέα ΚΑΠ θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο εισόδημα για τον Έλληνα παραγωγό» δήλωσε από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Όπως είπε στην Αττική "παράγεται" το 48,1% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και υπογράμμισε πως είναι «κομβική η διατήρηση και η ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας, γιατί μέσω αυτής δίνεται περαιτέρω διέξοδος στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας».
Προσέθεσε πως η θεσμοθέτηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού των πόρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την ενίσχυση νέων γεωργών, καθώς και η συστηματική ενοποίηση της γεωργικής εκπαίδευσης με τη συμβουλευτική, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την καινοτομία, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού της Αττικής.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσιρας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ