Η ανεργία χτυπάει τη Βόρεια Ελλάδα

Καμπανάκι από Εργατικά Κέντρα της περιοχής. Ακόμα και υψηλότερα από την περίοδο της κρίσης κινείται το ποσοστό ανεργίας στη Βόρειο Ελλάδα. Η απολιγνιτοποίηση και η έλλειψη προσωπικού στον πρωτογενή τομέα. Το βάρος στην κατάρτιση.

Η ανεργία χτυπάει τη Βόρεια Ελλάδα

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία, κυρίως των νέων, στη Βόρεια Ελλάδα, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ή και ξεπερνά το 70%.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή το διαφοροποιημένο πρόγραμμα των συνδικάτων ενόψει των εγκαινίων της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι συνδικαλιστές περιέγραψαν την κατάσταση με μελανά χρώματα. Παρέθεσαν δε, στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στους νέους, να αγγίζει το 70%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της πόλης, Χάρη Κυπριανίδη, στη Θεσσαλονίκη η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο φθινόπωρο το 40%, δηλαδή να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Στη Δράμα, με βάση τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, ήδη η ανεργία έχει αγγίξει το 30%, στην Καστοριά η ανεργία ξεπερνάει το 50%, ενώ στην Κατερίνη, εκφράστηκαν φόβοι πως η ανεργία θα ξεπεράσει τα ποσοστά της οικονομικής κρίσης.

Στη Χαλκιδική, ο τουρισμός φαίνεται πως βελτιώνει την εικόνα, ενώ υπάρχουν ελπίδες και για δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας στα μεταλλεία. Έτσι, τους καλοκαιρινούς μήνες η ανεργία κυμαίνεται στο 18%, ενώ τον χειμώνα φτάνει το 24-25%.

Στην Πτολεμαΐδα, η απολιγνιτοποίηση της περιοχής, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιφλίδης, αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες στην απασχόληση.

Στην Πέλλα, η ανεργία εκτιμάται στο 50%, την ίδια στιγμή βέβαια, που στη Βέροια, αναζητούνται εργαζόμενοι από τα κονσερβοποιεία της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν.

Στις Σέρρες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, η ανεργία κυμαίνεται στο 38-40%, στη Φλώρινα εκτιμάται πως η ανεργία στους νέους φτάνει το 70% κυρίως λόγω της απολιγνιτοποιήσης, ενώ στην Ξάνθη, η ανεργία ξεπερνάει το 45%. Να σημειωθεί ότι, σήμερα, η ΓΣΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία και προβλέψεις για την εργασιακή κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Κεντρική Μακεδονία στη μετα-πανδημική εποχή.

Εχθές πάντως, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Επίτροπο Απασχόλησης της Ε.Ε. Νίκολας Σμίτ και επεσήμαναν ότι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα νέα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και η σαφής διασύνδεσή τους με την κατάρτιση.

Και νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Google

Παράλληλα, τη νέα συνεργασία του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας με την Google Ελλάδας, με στόχο την κατάρτιση νέων ανέργων στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα, παρουσίασε χθες, ο κ. Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου SkillUp Forum που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δάση που συνδέεται με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την προώθηση 4.000 νέων ανέργων ηλικίας έως 45 ετών, στην αυτοαπασχόληση μέσω της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), με την ενίσχυση της κάθε start-up με 15.000 ευρώ.

Όπως μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, το πρόγραμμα αυτό έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με άλλα προγράμματα του παρελθόντος: Δεν είναι «λεφτά στον αέρα», καθώς γίνεται σε συνεργασία με έναν διεθνή κολοσσό όπως η Google, με τεράστια εμπειρία στα θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων κα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Τη συνέχιση της συνεργασίας χαιρέτησαν επίσης, τόσο ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, όσο και η Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v