Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ράλι ακρίβειας με την κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή

Η σιωπή τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών στην «προφητική» ερώτηση-παρέμβαση του Ιουλίου. Σχεδιασμός για κίνηση Τσίπρα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» και στη ΔΕΘ. Τα δυσοίωνα στοιχεία για τα νοικοκυριά και ο εφιάλτης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ράλι ακρίβειας με την κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή

Στην ακρίβεια που έχει αρχίσει ήδη να πλήττει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις προβλέψεις να είναι άκρως δυσμενείς για το επόμενο διάστημα, ρίχνει πλέον όλο το βάρος της δράσης η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτό το θέμα άλλωστε θα χρωματίσει και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για την προετοιμασία της οποίας οι συσκέψεις στην Κουμουνδούρου, που άρχισαν την Παρασκευή, θα γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, ενώ “οδηγό” για την κεντρική παρέμβασή του θα αποτελέσουν τα προγράμματα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την άνοιξη, με έμφαση, εν προκειμένω, σ' αυτά που αφορούν την οικονομία, την ανάπτυξη και την κλιματική κρίση.

Αρμόδια στελέχη του κόμματος μιλούν για “πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης” να ελέγξει τα νέα κύματα ακρίβειας που έρχονται, παραπέμποντας και στην πρόσφατη (Παρασκευή) δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι έρχονται ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

“Οι υπουργοί δεν προαναγγέλλουν δεινά, ανακοινώνουν μέτρα για την αντιμετώπιση τους”, σημειώνουν, τονίζοντας ότι το πρόβλημα “ερχόταν καλπάζοντας από καιρό αλλά η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να ετοιμάζει την επικοινωνιακή της άμυνα”.

Προς επίρρωση, επικαλούνται την επίκαιρη ερώτηση που είχαν καταθέσει 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 16 Ιουλίου, με επικεφαλής τον τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, σε τέσσερις υπουργούς (Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Όπως τονίζουν, η κυβέρνηση “δεν βρήκε χρόνο” να την απαντήσει μέχρι το θερινό κλείσιμο της Βουλής, αλλά δεν την προγραμματίζει ούτε μετά την επανέναρξη των εργασιών της στις 23 Αυγούστου.

Κατά τις πληροφορίες, εάν δεν υπάρξει απάντηση ούτε αυτή την εβδομάδα, θα αναλάβει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να “σηκώσει” κοινοβουλευτικά το θέμα, με ερώτηση στην “‘Ωρα του Πρωθυπουργού” ή ακόμα και με αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της Βουλής.

Πέραν τούτου, τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι από τον Μάιο ήδη φορείς, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, το Ινστιτούτο Λιανικού Εμπορίου κ.α. έχουν “χτυπήσει καμπανάκι” για την διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια και το πλήγμα τόσο στο “καλάθι της νοικοκυράς” όσο και στην αναπτυξιακή δραστηριότητα. Η ΓΣΕΒΕΕ μάλιστα είχε ενημερώσει αρμοδίως ότι το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος από την άνοιξη και ότι έβλεπαν με τρόμο να έρχονται οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα από τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση ούτε για να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια “στα ράφια” ούτε, μέσω ΡΑΕ, στους προμηθευτές ρεύματος να “μαζέψουν” τις τιμές.

Τρομάζει το ενεργειακό ράλι

Τα στοιχεία που παρέθεσαν οι 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επίκαιρη ερώτηση, ειδικά για το ράλι των τιμών του ρεύματος, χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σοβαρά και ανησυχητικά:

Την πρώτη ημέρα του Ιουλίου 2021 η Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά, δηλαδή 105,42 ευρώ/MWh. Είχε προηγηθεί, στις 24 Ιουνίου, το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh στη μέση τιμή εκκαθάρισης, στον πρώτο καύσωνα για το καλοκαίρι του 2021. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο, με χειραγώγηση των τιμών και ολιγοπωλιακούς όρους, με ξεκάθαρη πλέον ανοχή και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Κυβέρνησης.

Η συνεχής άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παροχών, δηλαδή τα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων. Η ρήτρα αυτή, την οποία θα εφαρμόσει και η ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο, εκτινάσσει το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση, ενώ μεγάλη είναι η επιβάρυνση για όλους τους καταναλωτές της μέσης τάσης, δηλαδή την ελληνική βιοτεχνία και τους επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές και η ΔΕΗ να πωλούν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας. Η κατακόρυφη μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μετακυλίστηκε ποτέ στους καταναλωτές.

Με την εκκίνηση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές - όσοι έχουν παραγωγή και προμήθεια - με συμμετοχή πάλι της ΔΕΗ, κράτησαν ψηλά τις τιμές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα κέρδη εκατομμυρίων για αυτούς και νέο κόστος για τους καταναλωτές.

Στην τρίτη χειρότερη θέση

Για το εάν και πώς τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά να ανταποκριθούν στην ακρίβεια, η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η αδυναμία είχε αρχίσει να διαφαίνεται και πριν από τις νέες ανατιμήσεις. Όπως:

  • Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 27,5% των Ελλήνων πολιτών δήλωναν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των καθημερινών τους αναγκών πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ η χώρα μας κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση (ποσοστό 48% έναντι 32% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ως προς την ικανότητα να ανταποκριθούν σε απρόσμενες οικονομικές προκλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (5/5/2020).
  • Η ανεργία στη χώρα παρουσίασε αύξηση στο 17% για τον Απρίλιο του 2021 (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ στην ανεργία των νέων για τον Μάιο, με ποσοστό 38,2% (21 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 17,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Όσο για το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου, η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα. Μεταξύ άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση υλοποίησε την βίαιη απολιγνιτοποίηση ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε την ήπια μετάβαση.

Επικαλούνται επίσης τις γενναίες αυξήσεις που έδωσε το 2019 η κυβέρνηση (και ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης) στα στελέχη της ΔΕΗ, με αποκορύφωμα τον υπερδιπλασιασμό των αποδοχών του προέδρου της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v