Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχοι, Μύκονος και… ΕΦΚΑ πληγώνουν τώρα την εστίαση

Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα από τα περιοριστικά μέτρα στο νησί των Ανέμων. Οι φόβοι των επιχειρηματιών ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τουριστικές περιοχές ή ακόμα και η πρωτεύουσα.

Ελεγχοι, Μύκονος και… ΕΦΚΑ πληγώνουν τώρα την εστίαση

«Καζάνι που βράζει» ο επιχειρηματικός κόσμος της εστίασης και ειδικά οι ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ, οι οποίοι μετά τους περιορισμούς στη Μύκονο, βλέπουν τις προσδοκίες τους για τόνωση εσόδων από την τουριστική κίνηση να υπονομεύονται.

Στο νησί των Ανέμων επικρατεί αναβρασμός μετά τα έκτακτα μέτρα ενώ ανησυχούν οι επιχειρηματίες και σε άλλες τουριστικές περιοχές αλλά και στην πρωτεύουσα, όπου γίνεται λόγος για εξοντωτικούς ελέγχους, την ώρα που αίρονται τα μέτρα στήριξης. Μάλιστα, όπως σημειώνουν στο Euro2day.gr, έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μηνύματα από δημόσιους φορείς όπως ο e-ΕΦΚΑ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Μύκονος

Οι ιδιοκτήτες των διάσημων μπαρ κρατούν χαμηλούς τόνους για τα τεκταινόμενα, αντιλαμβανόμενοι το κόστος για τους ίδιους και την τοπική οικονομία από τη δυσφήμιση του νησιού που προσελκύει τουρίστες υψηλής οικονομικής επιφάνειας από όλο τον κόσμο.

Στο σύνολο της τοπικής αγοράς εστίασης πάντως, παρά τις προσπάθειες για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, επικρατεί αναστάτωση. Στελέχη στο Katerina’s, καφέ-μπαρ-εστιατόριο με Μεσογειακή Κουζίνα στη Μικρή Βενετία της Μυκόνου, μεταφέρουν στο Euro2day.gr φόβους για τις συνέπειες που θα έχουν οι ακυρώσεις που προβλέπουν τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση για τα έκτακτα μέτρα αιφνιδίασε τους επαγγελματίες του νησιού. Όπως σημειώνουν, «τα μαγαζιά κλείνουν από το Σάββατο 12:50 το βράδυ, δεν παίζουν μουσική και οι πελάτες είναι καθιστοί. Δεν έχουμε καταλάβει πού θα οδηγήσουν τα μέτρα… Βλέπετε όλους τους ξένους στους δρόμους. Ο κόσμος βρίσκει τον τρόπο…».

Την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, οι έλεγχοι ήταν αυστηροί στο νησί και σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν 2-3 επαγγελματίες που έβαλαν παράνομα μουσική. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες με το Apaggio, γνωστό εστιατόριο στον Ορνό, μας είπαν ότι ήταν εκεί το ΣΔΟΕ. Άλλοι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι οι θαμώνες του νησιού έχουν «ξενερώσει» και προβλέπουν κύμα μετακίνησης τουριστών σε άλλα κοντινά νησιά για διασκέδαση, ως άμεση αντίδραση.

Ορισμένοι μιλούν ακόμη και για οικονομική καταστροφή στο νησί των Ανέμων, με ντόμινο παρενεργειών σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς.

Η πρωτεύουσα

Εν τω μεταξύ, ιδιοκτήτες μπαρ στην πρωτεύουσα εμφανίζονται μπερδεμένοι με τις αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης σε κλειστούς χώρους, μελετώντας τις διευκρινίσεις που ακολούθησαν των αρχικών αποφάσεων. Στην πράξη, παρατηρούν ότι τα μέτρα λειτουργούν αποθαρρυντικά. Λίγοι από τους παραδοσιακούς τους πελάτες επιστρέφουν στους χώρους που άλλοτε ήταν στέκια τους. Την ίδια στιγμή, διευρύνεται το πρόβλημα της ρευστότητας για μεγάλη μερίδα της αγοράς, που περίμενε αυτό το διάστημα να αντλήσει έσοδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θα αρχίσουν να «ξεπαγώνουν» σταδιακά.

Υποστηρίζεται ότι καθώς η κυβέρνηση αποσύρει τα μέτρα στήριξης, λίγες επιχειρήσεις με κλειστούς χώρους - και κυρίως μπαρ και χώροι ψυχαγωγίας, που λειτουργούν με τους μεγαλύτερους περιορισμούς- θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο ενοίκιο του Ιουλίου και του Αυγούστου, πόσο μάλλον σε άλλα λειτουργικά έξοδα.

Οι περισσότερες από αυτές, σχεδόν το 22% της αγοράς, καταστήματα χωρίς εξωτερικούς χώρους, ανοίγουν για πρώτη φορά μετά από περισσότερους από 15 μήνες υποχρεωτικού λουκέτου και η επανεκκίνηση είναι η μόνη ελπίδα για την επιβίωσή τους. Ανοίγουν στο 85% της δυναμικότητάς τους και απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους πελάτες (4,5 εκατ. άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ελλάδα).

Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις με εξωτερικούς χώρους, που λειτουργούσαν από 3 Μαΐου με τους γνωστούς περιορισμούς και πληρότητα στο 50% της δυναμικότητάς τους, λειτουργούν πλέον με καλύτερους όρους. Προσθέτουν μεταξύ άλλων στη δυναμικότητά τους τους εσωτερικούς χώρους και δυνητικά απευθύνονται σε μεγαλύτερο κοινό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πελάτες.

Οι έφοδοι της ΟΠΚΕ

Αυτές οι προκλήσεις δημιουργούν συνθήκες στρες στον κλάδο για εργοδότες και εργαζόμενους, οι οποίοι θεωρούν ότι αδίκως έχουν στοχοποιηθεί. Μεταφέρουν μάλιστα στο Euro2day.gr ότι τις τελευταίες ημέρες πολλοί επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας έχουν περάσει αυτόφωρο, σε συνέχεια των εφόδων που πραγματοποιεί το σώμα της ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας), μονάδα της Αστυνομίας με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό, που δρα σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ..

Οι «επισκέψεις» στα μπαρ γίνονται μεταξύ 12:00 και 12:30 και η συνηθέστερη παράβαση-κατηγορία τις τελευταίες ημέρες είναι η μη επίδειξη άδειας παράτασης ωραρίου της μουσικής, η οποία, όπως σημειώνουν επαγγελματίες, μετατρέπεται σε κατηγορία για παράβαση των μέτρων κατά Covid-19. Ας σημειωθεί ότι η παράταση ωραρίου για τη μουσική, σε μπαρ που υπόκεινται σε τοπικούς περιορισμούς και π.χ. παίζουν μουσική μέχρι τις 3:00, σε ορισμένα διαμερίσματα της πρωτεύουσας, απαιτεί άδεια από τον δήμο, η οποία όμως προβλέπει συνηγορία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του συμβουλίου αρχαιοτήτων, δικαιολογητικά που πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν εξασφαλίσει λόγω της αβεβαιότητας για το αν και πότε θα ανοίξουν αλλά και της γραφειοκρατίας στην έκδοση σχετικών πιστοποιητικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v