Καλοκαιρινό δίχτυ προστασίας για 588.000 εργαζόμενους

Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, άμυνα στο κύμα αύξησης λουκέτων και απολύσεων. Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που από κλειστές μπαίνουν στις πληττόμενες, χωρίς να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών.

Καλοκαιρινό δίχτυ προστασίας για 588.000 εργαζόμενους

Περίπου 588.000 εργαζόμενοι βρίσκονται υπό «καθεστώς προστασίας» από τις απολύσεις, τουλάχιστον έως το τέλος Αυγούστου. Βέβαια, κάθε μήνα, και όσο οι αναστολές συμβάσεων περιορίζονται τόσο αυξάνει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις. Το επόμενο διάστημα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον της απασχόλησης στη χώρα μας.

Αναλυτικά, τουλάχιστον 588.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 είναι προστατευμένοι από απολύσεις έως τις 31 Αυγούστου. Προστασία παρέχεται και στους εργαζόμενους που εργάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης.

Στον αντίποδα, αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας ενδέχεται να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες ανοίγουν σταδιακά, χωρίς να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών.

Άλλωστε, το μέτρο αυτό, που αποτέλεσε τον… αναπνευστήρα για χιλιάδες διασωληνωμένες επιχειρήσεις και, κατά περιόδους, το μοναδικό στήριγμα σχεδόν για το ένα τρίτο των μισθωτών, οι αναστολές συμβάσεων και τα 534 ευρώ από το κράτος σταδιακά μειώνονται, είτε γιατί οι επιχειρήσεις βγαίνουν από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε γιατί το οικονομικό επιτελείο βάζει «κόφτες», προκειμένου τα χρήματα να κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Να σημειωθεί ότι εκτός από την οικονομική στήριξη, η βασική προστασία των εργαζόμενων σε αναστολή αφορά τη ρήτρα μη απόλυσης για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της επιδότησης με τα 534 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά από μήνες υποχρεωτικού λουκέτου μπαίνουν αυτόματα στη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Και αυτό γιατί εάν ο εργοδότης αποφασίσει να μην κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών, μπορεί να απολύσει χωρίς κανένα περιορισμό.

Βάσει των εκτιμήσεων, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης τον Μάιο θα είναι σημαντικά μειωμένοι σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά τον οποίο 472.899 συμβάσεις πάγωσαν, με τους δικαιούχους να λαμβάνουν από το δημόσιο συνολικά 212,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 30.792 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Μάρτιο, όταν και πληρώθηκαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και συνολικά 503.691 πληρωμές.

Μάλιστα, κατά τους δύο συγκρίσιμους μήνες, δεν υπήρξαν ούτε αλλαγές στους ΚΑΔ ούτε τέθηκαν νέα κριτήρια επιλεξιμότητας. Για τον Φεβρουάριο, όταν και τέθηκε για πρώτη φορά το μέτρο της προαναγγελίας των αναστολών, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ, ύψους 254,9 εκατ. ευρώ, έλαβαν 532.208 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή. Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 12% σε σχέση με τους εργαζόμενους σε αναστολή του Ιανουαρίου, ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης για προαναγγελία του μέτρου στο σύστημα Εργάνη από τις επιχειρήσεις.

Πλέον, τον Μάιο, εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι θα μειωθούν κατά αρκετές χιλιάδες, τόσο γιατί οι πληττόμενες επιχειρήσεις συνεχώς μειώνονται όσο και γιατί πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θέσει και νέο «κόφτη», που αφορά τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση κι εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός αναστολών χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v