Στήριξη... αλά εστίαση ζητά το λιανεμπόριο, τα πρώτα λουκέτα

ΕΣΕΕ και εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης μιλούν για «ωρολογιακή βόμβα» από τις επιταγές στο χονδρικό εμπόριο. Εχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα λουκέτα στην Τσιμισκή, τον πιο εμπορικό δρόμο στη Θεσσαλονίκη.

Στήριξη... αλά εστίαση ζητά το λιανεμπόριο, τα πρώτα λουκέτα

Την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος του εμπορίου με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στα πρότυπα του «πακέτου» για την εστίαση ζήτησαν σύσσωμοι οι φορείς της αγοράς, οι εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Όπως αναφέρθηκε, το εμπόριο υπέστη ζημιά σχεδόν 10 δισ. ευρώ από την πανδημία (εκ των οποίων 7 δισ. ευρώ αφορούν ειδικότερα το λιανεμπόριο), πολλές επιχειρήσεις είναι στα όρια της βιωσιμότητας, με 17 να έχουν ήδη βάλει λουκέτο στην Τσιμισκή, τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Αν συνεκτιμηθεί, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ότι το λιανεμπόριο είναι ο κορυφαίος κλάδος της οικονομίας με τζίρο 122,6 δισ. ευρώ σε εποχή κανονικότητας (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, από τους ισολογισμούς του 2019), έναντι 13,1 δισ. ευρώ για τον κλάδο των καταλυμάτων και 16,8 δισ. ευρώ για τον κλάδο μεταφορών και αποθήκευσης, είναι ζητούμενο γιατί δεν χαίρει μεταχείρισης αντίστοιχης του μεγέθους του.

Ήδη πάντως η ΕΣΕΕ είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για στήριξη του εμπορίου από τον Ιανουάριο (11.1.2021) έχοντας κοστολογήσει το πρόγραμμα στα 300 εκατ. ευρώ, με στόχο ενίσχυση των επιχειρήσεων (ΚΑΔ 47) με προσωπικό μέχρι 10 εργαζόμενους.

Πρόκειται για πρόγραμμα που προσομοιάζει με αυτό για την εστίαση και το αντίστοιχο για τον τουρισμό, όπως σημείωσε ο κ. Καρανίκας, τονίζοντας ότι επανήλθε με επιστολή του τον περασμένο μήνα (4.3.2021), ζητώντας παροχή κεφαλαίου κίνησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.

Τόνισε ότι οι οριζόντιες ενισχύσεις αδίκησαν το εμπόριο, αναφέροντας ως παράδειγμα και τα προγράμματα στήριξης των Περιφερειών, με την Περιφέρεια Κρήτης π.χ. να διαθέτει σε μη επιστρεπτέες προκαταβολές για τουριστικές και επιχειρήσεις εστίασης το 74% της συνολικής ενίσχυσης των 60 εκατ. ευρώ, με το εμπόριο να λαμβάνει μόλις το 6%, δεδομένου ότι κριτήριο ήταν το β’ τρίμηνο ενώ οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έκλεισαν τον Μάρτιο.

Ο κλάδος, που θέλει τουλάχιστον έξι μήνες για να εισέλθει σε σχετική κανονικότητα, ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της λήξης των επιταγών σε σύντομο χρόνο και μπορεί, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των λιανεμπόρων, να μην υπάρχουν ακόμη λουκέτα, τουλάχιστον στην Αθήνα, αλλά χωρίς στήριξη δεν θα αποφευχθούν, τη στιγμή της «αποσωλήνωσης» της αγοράς από τα ισχύοντα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ, τόνισε ότι η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική και η στήριξη πρέπει να σχεδιαστεί άμεσα για τις περίπου 200 χιλ. εμπορικές επιχειρήσεις που «πλήρωσαν το μάρμαρο» την περίοδο των lockdown μένοντας κλειστές για πάνω από ένα εξάμηνο. Έθεσε μάλιστα περιθώριο ανάληψης πρωτοβουλιών μέχρι τον Μάιο.

Πρότεινε το πρόγραμμα για τη στήριξη του κλάδου να βασίζεται στο τρίπτυχο: επιχειρήσεις με βάση την εποχικότητα, την πτώση τζίρου, συν έναν «κόφτη». Αναφορικά με την κοστολόγηση του προγράμματος, σημείωσε ενδεικτικά ότι ο κλάδος της ένδυσης από κύκλο εργασιών 3,18 δισ. ευρώ το 2019, το 2020 εμφάνισε μόλις 2 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. ευρώ της διαφοράς, που χάθηκε στην πανδημία, να δίνει μια τάξη μεγέθους για το πού θα πρέπει να τοποθετηθεί ο πήχης για τους πόρους που θα απαιτηθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η παρέμβαση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θεόδωρου Καπράλου, που εξήγησε τις ιδιαιτερότητες των εμπορικών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες βάζουν παραγγελίες 6-12, ακόμη και 18 μήνες πριν από μία σεζόν και καλούνται να επανεκκινήσουν αλλά και να εξελιχθούν στο τρέχον περιβάλλον, πράγμα δύσκολο για μικρές επιχειρήσεις που «μαραζώνουν» και μοιάζουν φαντάσματα με ανοιχτά φώτα και άδεια ράφια.

Τόνισε ότι το αδιάθετο εμπόρευμα δημιουργεί βραχνά ρευστότητας και η «ανάσταση» γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να έρθει χωρίς στήριξη. Ανέδειξε δε το θέμα της σύνδεσης του λιανεμπορίου με το χονδρικό εμπόριο, που δεν έχει βοηθηθεί ενώ έχει συσσωρευμένες επιταγές που δεν μπορεί να ρευστοποιήσει.

«Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα που αν εκραγεί, θα σπάσει την αλυσίδα του εμπορίου με ντόμινο παρενεργειών στο σύνολο της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από επτά μήνες απραξίας, οι επιχειρήσεις χωρίς στήριξη θα βρεθούν σε δύσκολο δρόμο μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη η αγορά δοκιμάστηκε στη δεκαετή κρίση που προηγήθηκε και ειδικά οι επιχειρήσεις ένδυσης/υπόδησης βρέθηκαν σε δεινή θέση, με τη Θεσσαλονίκη να μετρά ήδη 17 λουκέτα μόνο στην Τσιμισκή.

Ο κ. Φιλιππίδης τάχθηκε κατά του διαχωρισμού βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι αν πέσουν οι μη βιώσιμες θα πάρουν μαζί τους και τις βιώσιμες, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν ενισχύσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτές που έχουν ανάγκη -αν τις θέλουμε, όπως τόνισε με νόημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v