Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζουν στο 4% τον πήχη για την ανάπτυξη οι θεσμοί

Θολός ο ορίζοντας των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη σκιά της πανδημίας και του πολύμηνου lockdown. Σχεδόν διπλάσιο το πρωτογενές έλλειμμα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Κατεβάζουν στο 4% τον πήχη για την ανάπτυξη οι θεσμοί

Μεταξύ 3% και 4% βάζουν τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οι εκπρόσωποι των θεσμών, χωρίς να μπορούν -ούτε αυτοί- να προχωρήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις.

Η επέκταση της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων προκαλεί για μία ακόμα φορά ανατροπές στις προβλέψεις, ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως το τελικό πρωτογενές έλλειμμα του τρέχοντος έτους δεν θα έχει καμία σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Στον προϋπολογισμό, με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας στα 7,5 δισ. ευρώ, το πρωτογενές έλλειμμα υπολογιζόταν στα 6,670 δισ. ευρώ ή στο 3,88% του ΑΕΠ. Από τότε, όμως, το εύρος των μέτρων έχει επανυπολογιστεί δύο φορές, αρχικά στα 11,2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια στα 14 δισ. ευρώ με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού και πλέον το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται στην περιοχή του 6,5%-7% του ΑΕΠ.

Η προσαρμογή των εκτιμήσεων για ανάπτυξη και ελλείμματα δεν είναι -προφανώς- ελληνικό φαινόμενο, αλλά καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών από θεσμικούς φορείς και κυβερνήσεις.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, χθες το ΙΟΒΕ έβγαλε εντελώς από το τραπέζι το θετικό σενάριο επέκτασης της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας μόνο το βασικό και το δυσμενές και εκτιμώντας πλέον πως η ελληνική οικονομία δεν θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 ούτε το 2022, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις όπως άλλωστε και η ίδια η πανδημία διαρκούν πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Υπ’ αυτό το πρίσμα, στο  βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ προβλέπει επέκταση μεταξύ 3,5% και 4% φέτος και στο δυσμενές, ο πήχης χαμηλώνει μεταξύ 1,5% και 2%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς «αναταραχής» τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά εκτιμάται πως σιγά σιγά ξεμπερδεύουμε με το πρόβλημα της πανδημίας. «Από το φθινόπωρο, το πρόβλημα θα παραμένει αλλά θα είναι μικρότερο» εκτίμησε, σημειώνοντας και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας καθώς «σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται στο "ψυγείο" και όταν αρχίσει η "απόψυξη", θα πρέπει να δούμε πώς δεν θα υπάρξει αύξηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας».

Ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι υπάρχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης από τον Ιούνιο και μετά, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των προσεκτικών δημοσιονομικών χειρισμών με τη χαρακτηριστική διατύπωση πως «κάθε ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ευλάβεια» και πως η συσσώρευση χρεών σημαίνει παράλληλα πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν».

Η γραμμή αυτή της «ευλαβικής μεταχείρισης» κάθε ευρώ φαίνεται να έχει επανέλθει και στο τραπέζι των συζητήσεων από την πλευρά των θεσμών. Αρμόδιες πηγές  επισημαίνουν, από τη μία πλευρά, το γεγονός της διατήρησης της ρήτρας διαφυγής στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2022, αναδεικνύοντας όμως την ανάγκη, αφενός, να μην υπάρξουν μόνιμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και αφετέρου, οι παρεμβάσεις να είναι «τόσο όσο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v