Στο μέτρο της Απόσταξης Κρίσης προσφεύγουν οι οινοποιοί, που έχουν μείνει με χιλιάδες τόνους αδιάθετο κρασί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και τουρισμό προσβλέποντας εναγωνίως στην επανεκκίνηση της αγοράς για να σώσουν την φετινή παραγωγή.
Η πτώση των πωλήσεων στα οινοποιεία έφτανε το 60-90% εν μέσω lockdown ενώ η ανθεκτικότητα των εξαγωγών είναι σχετική, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η συνολική μείωση των εξαγωγών ελληνικού κρασιού το 2020 ανήλθε σε 11,13% σε αξία (70,669 εκατ. ευρώ από 79,5 εκατ. ευρώ το 2019) και 8,01% σε ποσότητα (21.337 τόνοι από 23.194 τόνοι το 2019), σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Η πτώση των εξαγωγών μπορεί να φαίνεται περιορισμένη αλλά το πλήγμα αφορά τον πυρήνα της αγοράς που δεν απευθύνεται στις στα supermarket αλλά στην αγορά της ho.re.ca., όπως εξηγεί στο Εuro2day.gr ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου - τα μέλη του οποίου παράγουν πάνω από το 70% του ελληνικού κρασιού ενώ διακινούν και εξάγουν ποσοστό που αγγίζει το 90%.
To κλείσιμο των εστιατορίων και των χώρων εστίασης διέκοψε τη ροή ρευστότητας στον κλάδο. Αρκεί να σημειωθεί ότι όλο το φάσμα της ho.re.ca. εισφέρει στον κλάδο του ελληνικού οίνου το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, με τα super market να αντιστοιχούν σε ένα μερίδιο της τάξη του 15-20%. Υπό τις παρούσες συνθήκες οι επιχειρήσεις οίνου αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και της υπόλοιπης αγοράς με τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Ήδη από το πρώτο κύμα βρέθηκαν στη δεινή θέση να μην μπορούν να εισπράξουν επιταγές αφού οι πελάτες τους στην εστίαση και στα ξενοδοχεία έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Πλέον έχουν ενταχθεί στα οριζόντια μέτρα στήριξης για να συντηρήσουν έξοδα λειτουγίας των μονάδων τους, προσωπικό, ακόμη και την παραγωγή.
Πέρα από την πτώση των πωλήσεων, στις παρενέργειες της υγειονομιοκής κρίσης εντάσσεται και η δραματική αύξηση των αποθεμάτων. Η πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια, η οποία κυμαινόταν πάνω από 10% μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας (-10,88% το 2019), είχε οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων, τα οποία πλέον έχουν εκτοξευθεί.
Έτσι αυτή την περίοδο οι επιχειρηματίες, πέρα από την προσήλωσή τους στις αμπελουργικές εργασίες προετοιμάζονται, με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις λεγόμενες «αποστάσεις κρίσης». Περίπου 30.000 τόνοι αναμένεται να οδεύσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία, πρακτική που ακολουθήθηκε και πέρυσι. Πρόκειται ουσιαστικά για χρήση του κανονισμού 1308/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μέτρου της αποστάξεως κρίσης, που στοχεύει στη διάθεση αποθεματοποιημένων ποσοτήτων οίνου για την παραγωγή αλκοόλης για υγειονομικούς σκοπούς.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα στήριξης συνεισφέρουν στην διαχείριση των έκτακτων αναγκών αλλά ο κλάδος θα ανακάμψει μόνο με την επανεκκίνηση της εστίασης και το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς.