Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένη η επιστημονική επιτροπή για το άνοιγμα της αγοράς

Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, στη σκιά της έκρηξης των κρουσμάτων και της πίεσης από την κυβέρνηση για άνοιγμα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις μελών της.

Διχασμένη η επιστημονική επιτροπή για το άνοιγμα της αγοράς

Προβληματισμός επικρατεί στα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο ισχυρές πιέσεις: Από τη μία, της κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει (ή τουλάχιστον προσπαθεί) ένα σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων. Στον αντίποδα, βρίσκεται η μαζικότητα των κρουσμάτων, η ανεξέλεγκτη αύξηση των διασωληνωμένων και η αύξηση στον ημερήσιο αριθμό θανάτων.

Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη και η «μικρή» επιτροπή των επιδημιολόγων συνεδριάζει από το πρωί της Τετάρτης, ενώ στη 01:30 το μεσημέρι θα συνεδριάσει και η «μεγάλη» επιτροπή, των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να εκτιμήσει τις γνωστές και άγνωστες ποσότητες.

Το Iatronet μίλησε με μέλη της επιτροπής και η εικόνα που αποκόμισε είναι η εξής: Ικανός αριθμός επιστημόνων βρίσκεται απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο ανοίγματος. «Όλα είναι στον αέρα», σχολίαζε μέλος της επιτροπής, έπειτα από τα χθεσινά 4.340 κρούσματα, που για πολλούς ήταν αναμενόμενα. Άλλο μέλος προειδοποίησε πως σε περίπτωση ανοίγματος, θα ζήσουμε καταστροφικές εικόνες. Για το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναρωτήθηκε: «Για ποιον λόγο; Για να απαντήσουμε σε χαριτωμένα ερωτήματα, του τύπου εάν θα πρέπει να ανοίξουμε;».

Η αίσθηση των επιστημόνων είναι πως η επιδείνωση θα πρέπει να μας γυρίσει τρεις εβδομάδες πίσω, όταν γίνονταν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή συναντήσεις για καφέ με την παρέα. Στο ερώτημα εάν αυτός είναι επαρκής λόγος για τη σημερινή έξαρση, η απάντηση ήταν, «πάντα είναι».

Ενδιαφέρον έχει επισήμανση άλλου μέλους της επιτροπής, σχετικά με την επιδείνωση της εικόνας και στη Θεσσαλονίκη: «Τα 500 κρούσματα της Θεσσαλονίκης ισοδυναμούν με 2.000 κρούσματα στην Αττική», σημείωσε.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε απόφαση. Γίνεται αναφορά στον αριθμό των νοσηλειών και στην επικείμενη έναρξη μαζικών self-tests.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v