Δεν κινδυνεύουν με νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης περίπου 100.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέφθηκαν στο τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015 είδαν μεν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται, σταδιακά όμως, με βάση τα λεγόμενα «μεταβατικά όρια».
Αυτό ξεκαθάρισε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.
Να σημειωθεί ότι από το 2022 και εφεξής, τα «παράθυρα» που είχαν μείνει ανοικτά από το καλοκαίρι του 2015 και οδηγούν στη συνταξιοδότηση με ευνοϊκότερους όρους από τον γενικό κανόνα των 67 ετών κλείνουν. Παραμένουν όμως ανοικτά, όπως ξεκάθαρα ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων μετά την 1.1.2022» καθώς «η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας».
Ειδικοί εκτιμούν πως στην ουρά για συνταξιοδότηση βρίσκονται περίπου 100.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα με μεταβατικό όριο ηλικίας από το 2015 έως και τις 31 Δεκεμβρίου φέτος και οι οποίοι πλέον, βάσει των δεσμεύσεων του υφυπουργού, δεν θα αιφνιδιαστούν, αλλά θα μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους και μετά το 2022.
Είναι κατά κύριο λόγο μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα, γονείς στο Δημόσιο, ασφαλισμένοι με 35ετίες κ.α. που «πιάνουν» τα μεταβατικά όρια ηλικίας σύμφωνα με τους πίνακες του νόμου 4336 του 2015, ώστε να φύγουν πριν τα 62 ή τα 67. Αυτοί θα συνταξιοδοτηθούν όταν συμπληρώνουν το νέο κατά περίπτωση όριο, ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει μετά την 1/1/2022.
Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία από το τέλος του τρέχοντος έτους καταργούνται τα μεταβατικά όρια, αλλά και στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, που έκανε αναφορά στο θέμα. Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για διάφορα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που τρέχουν, με αιχμή αυτό στα ΕΛΤΑ, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Να σημειωθεί ότι με αφορμή την αναφορά στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, που χαρακτηρίζει τις δαπάνες πρόωρης συνταξιοδότησης ένα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και επισημαίνει ότι έως το 2022 οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών), υπήρξαν φόβοι για μαζικές κινήσεις εξόδου στη συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επί της κοινωνικής ασφάλισης, οι διαβεβαιώσεις Τσακλόγλου δίνουν «ανάσα» σε περίπου 100.000 ασφαλισμένους ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι κατοχύρωσαν από το 2015 έως το 2020 ή εντός του 2021 δικαίωμα συνταξιοδότησης, ώστε να αποχωρήσουν σε ηλικία που δεν θα έχουν συμπληρώσει φέτος. Πλέον, ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι σήμερα ή αυτό θα συμβεί εντός του 2021 πως «δεν πρέπει να υφίσταται καμία σύγχυση και καμία ανησυχία».
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι σαφές ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν επηρεάζονται και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν. «Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε σε υπουργική απόφαση που ήδη ξεκαθαρίζει ότι «για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεών του μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας».
«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία παραμένει ένα ευνομούμενο κράτος. Η παρούσα κυβέρνηση δεν νομοθετεί εν κενώ», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζοντας ότι: «Τα ζητήματα ασφάλισης είναι θέματα δύσκολα και σύνθετα. Σκοπός του Υπουργείου είναι η απλοποίηση των κανόνων απονομής και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας κι εμπιστοσύνης», δήλωσε, για να επαναλάβει ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν έχει διαφοροποιηθεί, αλλά και ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει».
Μάλιστα, ο υφυπουργός προέτρεψε τους ασφαλισμένους να μη βιαστούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη με τον φόβο των αλλαγών, καθώς όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά αναπλήρωσης («είναι γενναία τα ποσοστά αναπλήρωσης κατά τα τελευταία έτη ασφάλισης», δήλωσε χαρακτηριστικά) και συνεπώς θα είναι επιζήμια μια λανθασμένη απόφαση για πρόωρη αποχώρηση.