Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ποιοι κλάδοι μοιράζονται τα περισσότερα

Πώς διαμορφώνεται η κατανομή της χρηματοδότησης με βάση τον ΚΑΔ. Οι δραστηριότητες που πήραν το μεγαλύτερο μέσο ποσό, πόσοι είναι οι δικαιούχοι και πόσοι κόπηκαν και δεν θα λάβουν ενίσχυση. Αναλυτικός πίνακας με όλα τα δεδομένα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ποιοι κλάδοι μοιράζονται τα περισσότερα

Τον κρατικό «κουμπαρά» της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, τον έβαλαν στο μάτι πολλοί, όπως αποδεικνύει το πλήθος των αιτήσεων που ξεπέρασε τις 732.000.

Η τελική κατανομή των ποσών (βλέπε πίνακα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό), μετά το φιλτράρισμα του υπουργείου Οικονομικών στους δικαιούχους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου, μεγέθους επιχείρησης και αριθμού εργαζομένων, δείχνει ότι ξεχώρισε η ήρα από το σιτάρι και τελικά οι ενισχύσεις κατευθύνθηκαν σε αυτούς που τις δικαιούνταν με βάση το μέγεθος του πλήγματος που έχουν υποστεί.

Σχεδόν μία στις δύο αιτήσεις κόπηκαν (361.000 θα πληρωθούν) και μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον στη διάθεσή του συγκεντρωμένα στοιχεία με την ακτινογραφία της αγοράς και τα επίπεδα των δηλωθέντων τζίρων πριν και μετά την πανδημία. Μια βάση δεδομένων η οποία θα μπορούσε όταν κάτσει η σκόνη της πανδημίας να αποτελέσει τροφή ελέγχων. Ιδίως, στους κλάδους ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και φαρμακείων το πλήθος των αιτήσεων υποδεικνύει πως κατά πάσα πιθανότητα πολλοί σκέφτηκαν (όπως και σε άλλους κλάδους) «το κράτος μοιράζει λεφτά, ας κάνουμε αίτηση…»

Τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτουν για παράδειγμα πως τα περισσότερα λεφτά, ως μέση ενίσχυση, κέρδισαν οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν υποστεί κάθετη πτώση τζίρου και τεράστιες ζημιές. Οι εταιρείες με δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών» εμφανίζονται ως οι πλέον ωφελημένες καθώς οι 19 επιλέξιμες εξ αυτών εισπράττουν κατά μέσο όρο 50.472 ευρώ. Ψηλά στη λίστα ακολουθούν όσες ασχολούνται με «Δραστηριότητες Τηλεφωνικών Κέντρων», με μέση ενίσχυση 36.915 ευρώ για τις 17 που κρίθηκαν επιλέξιμες (31 επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα λάβουν ενίσχυση). Οι ενισχύσεις είναι συνάρτηση τόσο του μεγέθους της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν όσο και της πτώσης του τζίρου.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει παράλληλα μαζική ενίσχυση των κλάδων που βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος όπως η εστίαση, η οποία παραμένει κλειστή, τα ξενοδοχεία τα οποία υπολειτουργούν, οι κάβες, τα κομμωτήρια, τα ταξί και ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών ο οποίος επίσης παραμένει κλειστός όσον αφορά τη λειτουργία των πρακτορείων.

Ενδεικτικά, στα εστιατόρια η μέση ενίσχυση ανέρχεται σε 4.592 ευρώ και μπορεί να κόπηκαν 9.434 αιτήσεις, εγκρίθηκαν όμως παράλληλα και 24.534 αιτήσεις. Μάλιστα, με βάση τη χθεσινή υπουργική απόφαση για κλάδους οι οποίοι παραμένουν κλειστοί μεταξύ των οποίων και η εστίαση καθιερώνεται στον πέμπτο κύκλο ελάχιστη ενίσχυση 2.000 ευρώ εφόσον οι επιχειρήσεις απασχολούν έως 5 εργαζόμενους ή 4.000 ευρώ εάν απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους.

Στον κλάδο των ταξί, όπου στους πρώτους κύκλους καταγράφηκε γκρίνια μη συμμετοχής στην πίτα την οποία αρμόδιοι παράγοντες απέδωσαν σε ελλιπή ενημέρωση, κόπηκε μια στις δύο αιτήσεις και η μέση ενίσχυση ανέρχεται σε 1.191 ευρώ. Οι αιτήσεις που κόπηκαν έφτασαν τις 8.238, οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 16.264.

Κρίσιμη παράμετρο για την απόρριψη αιτήσεων αποτελεί η αποδεδειγμένη πτώση του τζίρου η οποία πρέπει να υποστηρίζεται από εκδοθείσες αποδείξεις. Όσοι δεν έκοβαν αποδείξεις και αυτό φαίνεται να ισχύει για πολλούς κλάδους, «πλήρωσαν» το σπορ της φοροδιαφυγής με απόρριψη αίτησης.

Στα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, για τα οποία δεν υπάρχει αμφιβολία για το μέγεθος του πλήγματος η μέση ενίσχυση φτάνει τα 8.960 ευρώ, οι απορρίψεις είναι 934 και οι εγκρίσεις 2.495. Στο χονδρεμπόριο καλλυντικών 335 αιτήσεις απορρίφθηκαν και 329 εγκρίθηκαν με τη μέση ενίσχυση στα 10.414 ευρώ ενώ στον πολύπαθο κλάδο του πολιτισμού, οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης αιθουσών θεαμάτων κέρδισαν μέση ενίσχυση 12.166 ευρώ με 38 αιτήσεις να απορρίπτονται και 92 να ενισχύονται.

Βγάζουν «μάτι»

Σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, πέριξ των ιατρικών επαγγελμάτων προκαλεί εντύπωση αφενός η μαζικότητα των αιτήσεων, αφετέρου το γεγονός ότι τελικά οι απορρίψεις ξεπερνούν τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  1. Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα: απορρίφθηκαν 8.535 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 2.463 και η μέση ενίσχυση ανέρχεται σε 2.735 ευρώ.
  2. Οδοντριατρικές υπηρεσίες. 4.796 κόπηκαν, μόλις 1.971 εγκρίθηκαν και η μέση ενίσχυση ανέρχεται σε 1.204 ευρώ.
  3. Γενικές ιατρικές υπηρεσίες. Μόλις 485 αιτήσεις εγκρίθηκαν και 1.702 απορρίφθηκαν με τη μέση ενίσχυση στα 3.093 ευρώ.
  4. Φαρμακεία. Κόπηκαν 3.237 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 352 με το μέσο ποσό στα 3.771 ευρώ.

 

* Δείτε τον πίνακα με τους κλάδους στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v