Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο SSM στις νέες ρυθμίσεις δανείων από moratoria

Η οδηγία της EBA που δυσχεραίνει τη ρύθμιση δανείων που έχουν υπαχθεί σε αναστολή δόσεων. Ποιες κατηγορίες δανειοληπτών πλήττονται. Για ποιους ισχύει η τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα».

Μπλόκο SSM στις νέες ρυθμίσεις δανείων από moratoria

Μικρή περαιτέρω πίεση στην ποιότητα των τραπεζικών ισολογισμών προκαλεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority-EBA), βάσει της οποίας πρέπει να αποφεύγονται ρυθμίσεις σε δάνεια που εξέρχονται από την περίοδο αναστολής καταβολής δόσεων και ήταν ρυθμισμένα προ πανδημίας.

Η κατεύθυνση που έδωσε πρόσφατα η EBA αφορά σε δάνεια που είχαν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνταν κανονικά προ πανδημίας, αλλά εξαιτίας αυτής υπήχθησαν σε οριζόντια μέτρα ανακούφισης, όπως η αναστολή καταβολής δόσεων (moratoria). Με βάση την οδηγία, τα παραπάνω δάνεια, εφόσον δεχθούν νέα ρύθμιση, πρέπει να ταξινομηθούν ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs).

Η οδηγία πάγωσε, εν μέρει, την προεργασία εγχώριων τραπεζών ως προς τα μέτρα υποβοήθησης δανειοληπτών, οι οποίοι εξέρχονται από το πρόγραμμα αναστολής δόσεων, υποχρεώνοντάς τες να επαναξιολογήσουν τον σχεδιασμό τους.

Στα στεγαστικά δάνεια καθώς και σε καταναλωτικά ή πολύ μικρών επιχειρήσεων με εξασφάλιση σε -πρώτη- κατοικία, το πρόβλημα που προκαλεί η οδηγία της EBA είναι περιορισμένο καθώς οι περισσότεροι από τους δανειολήπτες, που εξέρχονται από τα moratoria, κάνουν ή θα κάνουν χρήση του προγράμματος «Γέφυρα», λαμβάνοντας κρατική επιδότηση για τη δόση δανείου.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση εξετάζει, όπως αποκάλυψε το Euro2day, να χορηγήσει κρατική επιδότηση δόσης στα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που βγαίνουν επίσης από περίοδο αναστολής καταβολής δόσεων.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς η πλειονότητα των δανείων που εισήλθε στα moratoria ήταν ρυθμισμένα και τυπικά εξυπηρετούμενα, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι τράπεζες καλούνται να διενεργήσουν ασκήσεις βιωσιμότητας για τα παραπάνω δάνεια, αποφασίζοντας βάσει αυτών τα εργαλεία υποβοήθησής τους, για την επόμενη περίοδο.

Όσες επιχειρήσεις θεωρηθούν βάσει των ασκήσεων αμφίβολης βιωσιμότητας, τα δάνειά τους θα ταξινομηθούν αυτόματα στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με σχηματισμό αντίστοιχων προβλέψεων.

Για 38 χιλιάδες αιτήσεις η τρίμηνη παράταση του Γέφυρα

Εν τω μεταξύ, η τρίμηνη παράταση (ως 31/2/2021), την οποία χορήγησε το ΥΠΟΙΚ ως προς τη δυνατότητα ένταξης δανειοληπτών στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης δόσης «Γέφυρα», αφορά σε δύο βασικές υποκατηγορίες:

  • όσους είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση ως την 31 Οκτωβρίου αλλά είτε εκκρεμεί η αξιολόγηση για το αν πληροί τα κριτήρια είτε δεν έχουν ολοκληρώσει κάποιες από τις προαπαιτούμενες ενέργειες. Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, για περίπου 38 με 40 χιλ. αιτήσεις, εκ των οποίων οι 30 χιλ. δεν έχουν κριθεί αν πληρούν τα κριτήρια.
  • όσους διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με την τρίμηνη παράταση, έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές και να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης για 9 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v