Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Διαχειρίσιμες βραχυχρόνια οι επιπτώσεις της πανδημίας

Το χτύπημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας ναρκοθετεί κάθε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού. Μειώθηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις για σύνταξη.

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Διαχειρίσιμες βραχυχρόνια οι επιπτώσεις της πανδημίας

Βραχυχρόνια διαχειρίσιμες κρίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, δεδομένης της πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής χαλάρωσης και της στήριξης της ΕΚΤ, σημειώνοντας παράλληλα την εντεινόμενη αβεβαιότητα και τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους από το χτύπημα του δεύτερου κύματος, που ναρκοθετούν κάθε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΓΠΚΒ τονίζει την ανάγκη εκπόνησης μιας στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας όχι μόνο με μεταβιβάσεις και φοροαπαλλαγές αλλά και με ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και μεταφορών, σημειώνοντας πως ορισμένες από τις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Στη νέα έκθεση αποτυπώνονται αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των εκκρεμών συντάξεων, μετά την «παραφωνία» που είχε σημειωθεί στην έκθεση του δεύτερου τριμήνου, με το ΓΠΚΒ να ευχαριστεί στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης το ΓΛΚ, τον ΕΦΚΑ, την ΑΑΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία για την παροχή στοιχείων. Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μειώθηκε από 164.680 στο τέλος Ιουνίου 2020 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 640 εκατ. ευρώ) σε 163.224 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 620 εκατ. ευρώ).

Οι ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις συνταξιοδότησης μειώθηκαν από 138.323 στο τέλος Ιουνίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 633 εκατ. ευρώ) σε 133.354 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 608 εκατ. ευρώ). Στον επόμενο πίνακα, φαίνεται η εξέλιξη των εκκρεμών και των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης στο τέλος κάθε τριμήνου για τα έτη 2019 και 2020, καθώς και η σχετική εκτιμώμενη δαπάνη.

 

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων, το ΓΚΠΒ ενσωματώνει στην έκθεσή του στοιχεία της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 106,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο παρουσιάζει αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εντός του τρίτου τριμήνου οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,3 δισ. ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, δηλαδή τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (2,1 δισ. ευρώ).

Στέλεχος του ΓΚΠΒ στο οποίο τέθηκε η ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών μετά την πανδημία περιορίστηκε να δηλώσει πως «αποτελεί ένα σύνθετο θέμα». Ο ίδιος πάντως τάχθηκε υπέρ της παροχής δυνατότητας εξόφλησης των συσσωρευμένων υποχρεώσεων στον μέγιστο αριθμό δόσεων, εξέλιξη η οποία όπως εκτίμησε δεν αντικρούει την επιδίωξη εδραίωσης κουλτούρας πληρωμών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v